Project

ARC14 inzending: Semi-openbare plaza ’t Park in Amsterdam

Geen categorie

De Gemeente Amsterdam gaf in augustus het startsein voor het ontwikkelen van een oude winkelruimte onder een van hun kantoorpanden tot een multifunctionele gemeenschappelijk plaza. CUBE is na een besloten prijsvraag gevraagd om dit te realiseren. Daarbij was de nadrukkelijke wens dat het een aansprekende ruimte moest worden waarin de grenzen worden opgezocht om tot een buitengewone uitstraling te komen.

ARC14 inzending: Semi-openbare plaza ’t Park in Amsterdam

In de semi-openbare plaza kan worden gewerkt, ontvangen, vergaderd of kunnen biologische broodjes, koffie en sapjes worden genuttigd aan de verschillende sta- en zittafels. Daarnaast is er de mogelijkheid voor het houden van presentaties en bijeenkomsten. Grote, in hoogte wisselende, plantenkooien hangen als bladerdak tussen de echte berkenstammen. Langs de grote glaspuien vormen opgehangen plantenbakken een natuurlijk filter.

Door CO2-opname van planten kan de concentratie van koolstofdioxide (beperkt) worden verlaagd, kan in de winter de luchtvochtigheid worden verhoogd en ook de stofbelasting en akoestiek is erbij gebaat. Een gemeten afname van gezondheidsklachten in ruimten met planten is een vijfde niet onbelangrijk voordeel.

Duurzaamheid was een belangrijk uitgangspunten en hergebruik is daar een onderdeel van. In de ruimte konden we delen van de verlichting en kabelgoten opnieuw gebruiken, maar we zijn ook voor het nieuw te plaatsen meubilair, en bijvoorbeeld de hanglampen boven de receptie, op zoek gegaan naar gebruikte elementen uit de opslag depots van de gemeente. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Jodenbreestraat 25
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel ARC14 inzending: Semi-openbare plaza 't Park in Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Pieter van der Pot
  • Toeleveranciers false
  • Programma Plaza
  • Voorlopig ontwerp 15-05-2014
  • Definitief ontwerp 15-05-2014
  • Aanvang bouw 27-10-2014
  • Oplevering 15-05-2014
  • Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
  • Ontwerpbureau CUBE architecten
Reageer op dit artikel