Project

ARC inzending: Sociale woningbouw Oranjeboomstraat, Rotterdam door Hans van der Heijden Architect

Geen categorie

De Oranjeboomstraat is een hoofdstraat van Feijenoord. Vanouds bestaat de bebouwing uit panden met boven- en benedenwoningen, afgewisseld met grotere gebouwen, zoals kerken en scholen. Voor twee locaties aan weerszijden van een statig voormalig schoolgebouw is een woningbouwplan in de sociale huursector ontworpen. De Hollandse traditie van het huis met 2 deuren is uitgangspunt voor de typologie en het beeld.

ARC inzending: Sociale woningbouw Oranjeboomstraat, Rotterdam door Hans van der Heijden Architect

De opgave was om aan de zuidzijde van de Oranjeboomstraat een plan met woningen te maken voor twee kavels aan weerszijde van een oude school met een dienstwoning. Daarbij is het historische gegeven van de pandsgewijze bebouwing geactualiseerd.

Er is gewerkt met een ‘huis met 2 deuren’. Net als in de historische panden geven de deuren toegangen tot boven- en benedenwoningen. Naast de school is een doorsteek van de Oranjeboomstraat naar het Rosepark gemaakt. De gevels zijn verticaal opgebouwd, formeel en licht en verhullen de typologie. De woningen zijn bekleed met verschillende soorten baksteen. Paarse stenen in tegelverband vormen een stevige plint en erkerachtige motieven in wisselende hoogte. De stenen boven de plint wisselen van kleur. Deze bewerkingen zijn per blok anders. De verhoudingen relateren niet alleen aan de historische panden, maar ook aan het schoolgebouw.

nbs

De plinten komen voort uit de noodzaak van adaptief bouwen. De begane grond ligt boven overstromingsniveau en overbrugt het hoogteverschil tussen de straat en het achterterrein.De achterterreinen zijn ingericht met tuinen, bergingen, parkeervoorzieningen, beplantingen en ontmoetingsplekken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oranjeboomstraat 99 [e.o.]
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel ARC inzending: Sociale woningbouw Oranjeboomstraat, Rotterdam door Hans van der Heijden Architect
  • Projectarchitect(en) Hans van der Heijden Architect / biq
  • Toeleveranciers false
  • Programma 42 benden/bovenwoningen met parkeervoorzieningen in sociale huursector
  • Voorlopig ontwerp 16-07-2015
  • Definitief ontwerp 16-07-2015
  • Aanvang bouw 10-11-2015
  • Oplevering 23-06-2015
  • Opdrachtgever Woonstad
  • Ontwerpbureau Hans van der Heijden Architect
Reageer op dit artikel