Project

Appartementenvilla in Tilburg

Geen categorie

Dit gebouw, ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten, manifesteert zich als een paviljoen in een parkje. Het fungeert als geluidsscherm voor de balkons van het achtergelegen wooncomplex. Dit was nodig omdat de Bisschop Zwijsenstraat een drukke binnenstedelijke verkeersader zou worden. Nu zijn deze plannen uiteindelijk niet doorgevoerd, maar het paviljoen is als appartementenvilla wel gerealiseerd.

Appartementenvilla in Tilburg

 

Dankzij de kleine footprint was het slechts haalbaar om twee woningen in de villa te realiseren. Feitelijk is het een stapeling van twee maisonettes met de slaapverdiepingen naar elkaar gekeerd. Op de beganegrond bevinden zich twee parkeerplaatsen en de entrees tot de appartementen. 

Uitzicht

De gevel opent zich naar de uitzichtskanten met de meeste kwaliteit. De uitzichten zijn omkadert met metselwerklijsten waarin schuifpuien en franse balkons zijn opgenomen. De woonverdieping van de onderste maisonnette kijkt uit op het parkje en van de bovenste over de daken van de omliggende stad. De slaapverdiepingen zijn door project architect Jacques de Brouwer intiem en introvert gemaakt.

De plattegronden van de appartementenvilla

Sculptuur

Het uitbouwen van de grote erkerramen heeft als groot voordeel dat de ramen niet de cilindervorm volgen, waardoor grote glazen oppervlaktes en schuifpuien konden worden gerealiseerd. Daarnaast is hierdoor een opvallende sculpturale vorm ,et een bewoonde plastiek ontstaan dat een meerwaarde verleent aan de status en de sfeer van het kleine Tilburgse parkgebiedje.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bisschop Zwijsenstraat 62
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Appartementenvilla in Tilburg
  • Projectarchitect(en) Jacques de Brouwer
  • Aannemer Aannemersbedrijf Riebouw
  • Bouwmanagement Adviesbureau S.v. Boxtel, Tilburg
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 576 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-11-2003
  • Definitief ontwerp 01-01-2010
  • Aanvang bouw 20-05-2011
  • Oplevering 01-03-2011
  • Opdrachtgever Interfour, Berkel-Enschot
  • Ontwerpbureau Bedaux de Brouwer Architecten, Goirle
Reageer op dit artikel