Project

Appartementengebouw De Kaap in Utrecht

Geen categorie

Een kantoorgebouw aan de Kaap Hoorndreef in de Utrechtse wijk Overvecht is door StrandNL getransformeerd in een appartementencomplex met 52 starterswoningen. In de plint is de kantoorfunctie van het pand behouden. De grootste uitdaging van het project was het transformeren van de uitstraling van het gebouw. Het moest ‘wonen’ gaan uitstralen in plaats van ‘werken’.

Appartementengebouw De Kaap in Utrecht

Door de bestaande materialen van het gebouw te verrijken met nieuwe vriendelijke materialen en kleuren wist bureau StrandNL deze transformatie vorm te geven. De verticale glazen lamellen zijn daarbij de meest opvallende toevoeging aan de gevel. Hierdoor weet het gebouw zich wel te onderscheiden van de overige kantoorpanden in zijn omgeving. De gevel bestaat verder uit aluminium kozijnen en zwart afgewerkte borstweringen.

Appartementen
Studentenkamers of startersappartementen waren de meest potentiële nieuwe functies binnen het voormalig kantoorgebouw. Uiteindelijk is besloten voor startersappartementen, verdeeld over vijf verdiepingen. Deze appartementen hebben één of twee gescheiden slaapkamers. Op de twee penthouses na zijn deze appartementen niet voorzien van buitenruimte. Om deze reden is er op de zesde verdieping een collectief dakterras gerealiseerd met uitzicht over de stad.

Gebouw
Het kantoorgebouw heeft een rechthoekige constructie van betonnen vloeren en kolommen. Stabiliteit wordt mede verzorgd door een asymmetrisch gelegen betonnen kern, waarin de liftschacht en trappenhuizen zijn gesitueerd. De rondom deze kern gelegen gang ontsluit de omliggende ruimtes. Deel van deze rondgang is in het nieuwe ontwerp bij de kleinere appartementen getrokken. Toch is er in verband met vluchtroutes weer een rondgang gecreëerd door de betonnen kern te doorbreken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kaap Hoorndreef 10
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Appartementengebouw De Kaap in Utrecht
  • Projectarchitect(en) StrandNL architectuur en interieur
  • Aannemer J.P. van Eesteren
  • Bouwmanagement IKAAEE B.V.
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4300 m2
  • Voorlopig ontwerp 18-11-2011
  • Definitief ontwerp 07-11-2012
  • Aanvang bouw 08-01-2014
  • Oplevering 16-08-2013
  • Opdrachtgever MidNed Projectontwikkeling
  • Ontwerpbureau StrandNL architectuur en interieur
Reageer op dit artikel