Project

Appartement in de Jordaan door Femke Poppinga

Geen categorie

De reacties van de paar gelukkige short stay-huurders liegen er niet om. “We loved the rooftop atmosphere and the great view over Amsterdam”, “Cosy and smartly arranged” en ga zo maar door. Het appartement staat inmiddels te koop dus het is niet meer mogelijk om de bijzondere atmosfeer zelf te ervaren. Architecte Femke Poppinga haalde het maximale uit de beperkte oppervlakte en introduceerde flink wat licht op deze voorheen donkere zolder.

Appartement in de Jordaan door Femke Poppinga

Femke Poppinga verbouwde de zolder in opdracht van de eigenaar. Traditioneel worden zolderverdiepingen gebruikt als berging, maar als er voldoende hoogte is kan er prima gewoond worden. “Omdat er qua licht en uitzicht meer te beleven valt is de zolder misschien wel geschikter voor bewoning dan de eronder gelegen verdiepingen.”, meent de architecte.

Wat betreft het licht had ze geluk: het pand kent aan een zijde geen belending en heeft dus een zijgevel met ramen. Bij wijze van uitzondering was het mogelijk een dakkapel toe te voegen in lijn met de ramen in de zijgevel. Voor toegang tot het dak en daglicht boven de bank zijn twee daklichten in het horizontale dakvlak gemaakt.

Bestaande dakkapellen en daklichten tezamen maken de zolder nu tot een verrassend licht appartement. Poppinga: “De vijf gevelopeningen maken een soort gatenkaas van deze kleine zolderverdieping. Ze laten zonlicht naar binnen op verschillende momenten van de dag en hebben elk een eigen uitzicht op het Jordanese daklandschap: een pittoreske mix van daken, dakterrasjes, kerktorens en Hollandse luchten.”

Met drie schuine dakvlakken is de ruimte overduidelijk een zolder. De indeling van dit appartement laat een lange smalle straat open van dakkapel voorgevel tot dakkapel achtergevel. De bewoner komt het appartement in het midden, in de keuken binnen.

Aan de uiteinden van de lange ruimte bevinden zich aan de stille Noordzijde het slaap- en badkamer gedeelte en aan de zuidkant het woongedeelte. Aan weerszijden van de open straat liggen de verschillende functies. Bergruimte vooral aan de schuine zijde. Verblijfsruimte aan de zijde met de rechte, woningscheidende wand.

De lange open ruimte kan over de gehele diepte door de openslaande deuren van het douche/slaap gedeelte worden opgedeeld in een aparte slaapkamer, een aparte badkamer en een apart woongedeelte met open keuken. Wanneer de badkamer niet in gebruik is dan wordt de ruimte teruggegeven aan het appartement en verdwijnen douche, wastafel en bergruimte weer netjes achter de deuren. Een andere kast bevat toilet, fontein, ventilatiekanaal en kastruimte. Het traphek bevat bergruimte en kan uitgeklapt worden als keukentafel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Appartement in de Jordaan door Femke Poppinga
  • Projectarchitect(en) Femke Poppinga
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 35 m2
  • Aanvang bouw 06-07-2015
  • Oplevering 01-02-2015
  • Opdrachtgever Particulier
  • Ontwerpbureau ARCHITECT POPPINGA
Reageer op dit artikel