Project

Albert Schweitzer Ziekenhuis

Geen categorie

Modern ziekenhuis als drijvende kracht achter zorgboulevard met unieke combinatie van zorg en sport. De nieuwbouw van het Albert Schweitzer ziekenhuis vormt een belangrijk onderdeel van de grotere stedenbouwkundige ontwikkeling van het Gezondheidspark in Dordrecht. Het park is ontwikkeld als multifunctioneel stedelijk gebied dat jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers zal bedienen.

Albert Schweitzer Ziekenhuis

Het Gezondheidspark bestaat uit drie delen: een ziekenhuiszone rondom het vernieuwde Albert Schweitzer ziekenhuis, een multifunctionele sportboulevard, en een ruime en gezellige boulevard met winkels, restaurants, kantoren en woningen, de Esplanade. Het Albert Schweitzer ziekenhuis was een van de drijvende krachten achter dit concept.

 

Het bestaande ziekenhuis werd ingrijpend gemoderniseerd en uitgebreid tot een zorgboulevard. Aan de noordzijde van het bestaande gebouw werd een doorlopende transparante plint gerealiseerd. Deze biedt plaats aan specifieke ziekenhuisfuncties zoals de spoedeisende hulp, de poliklinieken, het kenniscentrum, een huisartsenpost en een dependance radiotherapie van het Erasmus MC – Daniel den Hoed. Op die plint staan vier gebouwvolumes die door hun eenvoudige structuur flexibel gebruik mogelijk maken. Het meest oostelijke volume bevat een het verzorgingstehuis, een zorghotel en een kraamhotel. Westelijk van de hoofdingang liggen nog drie volumes, waarbij in het eerste volume de kantoren gehuisvest zijn. Het middelste volume bevat onder andere de MBO-afdeling van het Da Vinci College en het kenniscentrum. In het volume op de westelijke hoek bevindt zich de hoofdvestiging van de GGD Zuid-Holland-Zuid. Elk volume heeft een eigen karakter. Die diversiteit van gebouwen draagt bij aan de stedelijke uitstraling.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Albert Schweitzerplaats 25
  • Plaats Dordrecht
  • Projecttitel Albert Schweitzer Ziekenhuis
  • Projectarchitect(en) Bas Molenaar
  • Adviseur installaties Deerns raadgevende ingenieurs
  • Aannemer Hurks van der Linden
  • Bouwmanagement Goudstikker-de Vries
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 40000
  • Voorlopig ontwerp 28-09-2013
  • Definitief ontwerp 28-09-2013
  • Aanvang bouw 27-09-2013
  • Oplevering 01-02-2010
  • Opdrachtgever Albert Schweitzer Ziekenhuis
  • Ontwerpbureau EGM architecten
Reageer op dit artikel