Project

37 unieke woningen rond De smaaktuin – De Zwarte Hond

Geen categorie

Onder supervisie van De Zwarte Hond is in Utrecht de Smaaktuin gerealiseerd. Rond een gezamenlijke binnentuin zijn 37 op maat gemaakte koopwoningen en vier sociale huurwoningen opgetrokken. Toekomstige bewoners hebben invloed gehad op ontwerpkeuzes die in 3D via een website inzichtelijk zijn gemaakt. Tegelijkertijd profiteerden ze van de voordelen een projectmatige aanpak en uitvoering.

37 unieke woningen rond De smaaktuin – De Zwarte Hond

Al vroeg in het ontwikkelproces werden workshops georganiseerd voor en met potentiële bewoners. Op de hieruit voortgekomen wensen over hun ideale woonbuurt baseerde De Zwarte Hond het stedenbouwkundige plan op blokniveau. Dit voorziet in de behoefte van parkeren, privétuinen, veranda’s en een collectieve tuin.

 

Keuze voor bewoners

Vijf architecten bedachten een bijzondere woning, waaruit de bewoners tijdens de workshops drie definitieve ontwerpen kozen: de kaswoning van Marc Koehler, het stoere pakhuis van Groosman en het moderne herenhuis van De Zwarte Hond. Binnen deze drie hoofdontwerpen konden de bewoners kiezen uit verschillende gevelafwerkingen, raamindelingen, uitbouwen, opbouwen, indelingen en verschillende typen buitenruimen. Dit concept leverde 37 unieke woningen op, die gezamenlijk het eindbeeld van de buurt bepalen.

  

Collectieve tuin

Eenheid in het plan is gecreëerd door op elkaar afgestemde materialen en door veranda’s en schuurtjes in dezelfde stijl te houden. Ieder huis heeft een private buitenruimte in de vorm van een veranda of tuin, die grenst aan de gezamenlijke binnentuin. Het groene en kindvriendelijke binnengebied biedt een veilige en beschutte plek om te spelen en samen te zijn met je buren. De tuin is aangelegd, maar vervolgens is het de taak van de bewoners om deze te onderhouden en tot bloei te brengen.

  

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Smaaktuin
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel 37 unieke woningen rond De smaaktuin – De Zwarte Hond
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2012
  • Aanvang bouw 22-06-2016
  • Oplevering 01-01-2016
  • Opdrachtgever Era Contour, i.o.v. gemeente Utrecht en woningcorporatie Bo-Ex
  • Ontwerpbureau De Zwarte Hond
Reageer op dit artikel