Project

1REBEL in Londen door Studio C102

Geen categorie

Wat retail en nieuwe luxe betreft levert Londen aan de lopende band spraakmakende en innovatieve winkels. 1REBEL is daarvan een prachtig voorbeeld: in een theatrale industriele setting wordt een fitnesscentrum gecombineerd met een winkel en een bar waar verse sappen worden geperst en verkocht. In de spinning-zaal staan de fietsen niet opgesteld in een klinische ruimte, maar in een donkere zaal die eerder doet denken aan een avond clubben dan aan cardio-training.

1REBEL in Londen door Studio C102

Het interieur van 1REBEL doet nog het meest denken aan een filmset, wat wordt benadrukt door de theatrale spiegels in de kleedkamers en de ruige belettering. Het industriële thema is niet nieuw in de retail-wereld, maar de compromisloze wijze waarop het is doorgevoerd maakt het ontwerp van Studio C102 intrigerend. Daarnaast is gelet op detaillering en materialisering, waardoor de rauwe context tevens een glamoureuze uitstraling krijgt. Let op de langwerpige bank van handgemaakte witte tegels. Hier worden de wielrenschoenen opgeborgen die tijdens de spinninglessen worden gebruikt.

De ontwerpers kregen van de opdrachtgever de vraag een fitness te ontwerpen die voelt als een avondje uit, een belevenis in plaats van een ‘means to an end’. Om hier een draai aan te kunnen geven, liet Studio C102 zich inspireren door hedendaagse kunst en retail-architectuur, en nadrukkelijk niet door de fitness-industrie. In het uiteindelijke ontwerp voelt de bezoeker zich op een podium geplaatst, in het midden van de aandacht.

De vloeren van 1REBEL zijn vervaardigd van beton dat over meerdere dagen in het werk is gestort. Vervolgens zijn ze een paar weken onbehandeld gelaten alvorens ze af te werken. Hierdoor krijgt de oppervlakte een levendige uitstraling.

Om de mannen- en de vrouwenkleedkamers van elkaar te scheiden zijn de lockers in de eerste gemaakt van geborsteld staal en in de tweede van koper.

Het oog voor detail van de ontwerpers verraadt zich op veel plekken, waaronder de speciaal voor dit project vervaardigde koperen lamparmaturen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres St. Mary Axe 63
  • Plaats London
  • Projecttitel 1REBEL in Londen door Studio C102
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 745
  • Aanvang bouw 02-06-2015
  • Oplevering 01-02-2015
  • Ontwerpbureau Studio C102
Reageer op dit artikel