Winnaars ARC22 Awards

Campus Cadix, Antwerpen 

Korteknie Stuhlmacher Architecten

ARC22 Architectuur Award 

Volgens de jury is Campus Cadix in Antwerpen ‘Een spannend complex waar oud en nieuw op allerlei manieren symbiotisch in elkaar grijpen.’ In de campus zijn een kunstzinnige en een technische middelbare school samengevoegd. Korteknie Stuhlmacher Architecten sleutelde en sleep dertien jaar lang aan de bouwstenen van de campus: oude havenloodsen, een school met monumentenstatus en een fors nieuwbouwblok. Die lange adem is zichtbaar in het afgewogen eindresultaat.

Kleine Zennepark in Brussel 

OKRA Landschapsarchitecten & BRUT 

ARC22 Stedenbouw Award

Volgens de jury oogt de winnaar ‘Het Kleine Zennepark’ in Brussel door OKRA Landschapsarchitecten & BRUT  op een transformatie van een stadwijk in Brussel. De chirurgische aanpak van ontwerpen
resulteert in een promenade dat lucht en ruimte toevoegt in een dichtbebouwd gebied. Zo dient het plan de sociale cohesie van het gebied aan te pakken door het bieden van verschillende soorten
ontmoetingsgelegenheden, waaronder scholen en cultuurcentra.

Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer en Raad van State

Happel Cornelisse Verhoeven 

ARC22 Interieur Award

Het ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven, geconcipieerd als een Semperiaanse, losstaande bekleding, tracht met eenvoudige middelen een waardige omgeving te bewerkstelligen die, als nadrukkelijke wens van de gebruiker, gehoor geeft aan de Eerste Kamer als ‘Chambre de Réflexion’. Een decorum dat herinneringen oproept aan het Binnenhof en waar rituelen, conventies en symboliek gewicht geven aan de werkwijzen, wetgevende taken en omgangsvormen in het parlementaire instituut.

Stadhuis Leiden

Office Winhov

ARC22 Detail Award

Volgens de jury is de winnaar van de ARC22 Detail Award, het Stadhuis in Leiden naar ontwerp van Office Winhov, op een chirurgische manier gerestaureerd. Door de subtiele ingrepen is voor de bezoeker niet meer duidelijk waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Nieuwe ingrepen voegen zich op overtuigende wijze binnen deze bestaande architectuur. Met als resultaat een on-Nederlands gebouw.

Innovatieve kalkhennepgevel 

De Twee Snoeken 

ARC22 Innovatie Award

Het gemeentehuis Voorst door De Twee Snoeken toont volgens de jury aan dat een publiek gebouw biobased kan worden uitgevoerd, mede dankzij de opdrachtgever die zijn nek heeft durven uitsteken en de innovatieve toepassing van een enorme kalkhennep gevel heeft gesteund. ‘Het is knap hoe onderzoek, schaal en functie hier samenkomen’, aldus de jury. Het project toont aan dat kalkhennep opschaalbaar en breed toepasbaar is.

Martijn de Geus 

ARC22 Jong Talent Award

Voor de ARC22 Jong Talent Award heft de jury unaniem Martijn de Geus (maison h) geselecteerd als winnaar. Hij combineert zijn ontwerptalent met levenslessen, daardoor krijgen zijn projecten en onderzoeken een interessante persoonlijke lading. Ook bij De Geus ziet de jury de maatschappelijke drive die deze generatie architecten siert. Je ziet bij hem dat hij echt gelooft dat de nieuwe architect anders moet zijn.

Petra Blaisse

ARC22 Oeuvre Award

De jury was unaniem: de ARC22 Oeuvre Award is voor Petra Blaisse. ‘Blaisse heeft sinds de oprichting van haar bureau via experiment en vernieuwing de grenzen van het vak opgerekt. Ook is ze een innovator die continu met tot de verbeelding sprekende projecten weet in te spelen op actuele maatschappelijke vraagstukken. Haar oeuvre is zowel actueel als tijdloos, waardoor Blaisse steeds opnieuw nieuwe
generaties weet te binden.’