Winnaars ARC21 Awards

ARC21 Architectuur Award: Depot Boijmans Van Beuningen door MVRDV

Het Depot Boijmans Van Beuningen is onderdeel van een langer discours binnen de museumwereld, waarbij musea zichzelf opnieuw moeten uitvinden. En de jury is vol lof over de manier waarop MVRDV daar antwoord op geeft.

ARC21 Stedenbouw Award

Unaniem verkiest de jury het Schinkelkwartier in Amsterdam door Ziegler|Branderhorst i.s.m. de gemeente Amsterdam tot de winnaar van de ARC21 Stedenbouw Award. De keuze is niet alleen een waardering voor het plan maar ook een boodschap voor het vak én de gemeentelijke overheid: neem initiatief, verken de toekomst, toon visie en bied handelingsperspectief. Stedenbouw is bij uitstek de discipline die zich moet bemoeien met de grotere verbanden, de relaties en de samenhang van de gebouwde omgeving. Op dat fundament kunnen nieuwe initiatieven stralen.

ARC21 Interieur Award

De jury van de ARC21 Interieur Award wijst het ontwerp voor het Christelijk Lyceum Veenendaal door NOAHH & Ex Interiors aan als winnaar. Het Christelijk Lyceum Veenendaal vormt een atypische maar volgens de jury een terechte winnaar voor de ARC21 Interieur Awards omwille van het overstijgen van de esthetische duurzaamheid, de complexiteit en voornamelijk de betrokkenheid van alle partijen. ‘Een project waar veel uit te leren valt!’

ARC21 Meubel Award

Voor de ARC21 Meubel Award ging de jury op zoek naar ontwerpen de uitblinken op het gebied van duurzaamheid, urgentie en narratief. De winnaar, de Occony Peak Chair door Joost van der Vecht onderscheidt zich met een bedrieglijke eenvoud. Bijzondere materiaalexperimenten zijn efficiënt uitgewerkt tot een circulair product dat de potentie heeft om in grote oplagen te worden vervaardigd. In een meubeltypologie die op een clichématige manier eenvormig is, onderscheidt dit ontwerp zich met een herkenbare uitstraling, zonder daarbij de doorsnee gebruiker te vervreemden. Nota bene met bescheidenheid is een meubel gecreëerd dat daadwerkelijk een verschil kan maken.

ARC21 Detail Award

Het woongebouw aan de Foeliestraat in Amsterdam is door de jury van de ARC21 Detail uitgeroepen tot winnaar. Het ontwerp van Ronald Janssen Architecten is volgens de jury ‘genadeloos doordacht en voegt zo aan een historisch gelaagde plek een verwonderlijk eigentijdse laag toe.’ Aan de Foeliestraat in Amsterdam prijkt een eigenzinnige, nieuwe gevel in een historisch complexe context. Ronald Janssen maakte de verschillende tijdsgeesten tot startpunt van het ontwerp.

ARC21 Innovatie Award: Marjan van Aubel Studio met The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai

De jury wil met deze uitverkiezing benadrukken dat de klimaatcrisis niet wacht, die crisis is nu. ‘De realisatie van projecten zoals dit zonnedak zijn nodig om de politieke en maatschappelijke verandering op gang te brengen.’

 

ARC21 Jong Talent Award
Met de ARC Jong Talent Award wil de Architect (interieur)architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten belonen die zich al op jonge leeftijd onderscheiden. Voorbeeld hiervan is volgens de jury de winnaar Frank Loer ‘een architect met de juiste dosis lef’. De jury prijst zijn ondernemersgeest, een kwaliteit die binnen het Nederlandse architectuurveld onmisbaar is. Loer geeft een goede pitch en maakt een slimme, betrouwbare indruk. Een ontwikkelaar zal denken: ‘ik heb nog wel ergens een kaveltje liggen’.

ARC21 Oeuvre Award

Met de toekenning van de ARC21 Oeuvre Award aan Superuse Studios, wint een ware gamechanger die overtuigend toont dat het anders kan. De jury – onder leiding van Juliette Bekkering – roemt zowel hun gebouwde als hun ongebouwde oeuvre, waaronder alle activiteiten die ze ondernemen waarmee ze de weg hebben geplaveid voor circulair ontwerpen en bouwen.