Horecaopleiding ROC Friese Poort

De ROC Friese Poort is uitgebreid met een horecaopleiding. Ruim 3 jaar geleden is gestart met de nieuwe opleiding. In een tijdelijk onderkomen is de nieuwe opleiding gestart en bleek succesvol. De ROC verwacht dat de volgroeide opleiding tussen de 250 en 300 studenten mag ontvangen. Het CvB had de wens, de nieuwe opleiding bij de andere opleidingen te concentreren.

In de onderwijsvisie van ROC Friese Poort staat het ‘Activerend leren’ centraal. De opleiding richt zich op de context van de beroepspraktijk en de maatschappelijke praktijk, waardoor je als kok leert met gasten om te gaan en als gastheer ervaring op doet in de keuken.
Het centrale thema van dit ontwerp is “ontdekken”: studenten ontdekken hun horecatalenten en gasten ontdekken wat de opleiding culinair te bieden heeft. Een ‘canyon’ nodigt uit om te ontdekken en diende als metafoor voor de architectonische ontwerp. Dit uit zich in een smakelijk gebouw waar met gebogen wanden, lichtinval en open en gesloten ruimtes wordt gewerkt.
De wijze waarop daglicht bij canyons binnenvalt vormt inspiratie om ruimtes met elkaar te verbinden welke zijn gekoppeld aan de route door het gebouw. Gebogen wanden begeleiden de route waardoor studenten en gasten in aanraking komen met alle facetten van de opleiding. Climax is het restaurant met een panoramisch uitzicht. Vides zorgen voor veel daglicht en extra ruimtelijkheid. 
Routes voor gasten en studenten zijn niet extreem gescheiden waardoor ze elkaar bewust ontmoeten. De uitdagende omgeving is voor studenten een enorme stimulans om voor echte gasten te werken. De opleiding heeft de uitstraling van een echt horecabedrijf, een smakelijke beleving!