Pop up restaurant Favelous 963

Wat kan je maken met negenhonderd meter gespleten bamboe, zeshonderd meter zwart touw en driehonderd meter aan kapotte binnenfietsbanden? Architect Ifigeneia Dilaveraki maakte er de installatie Favelous 963 mee. Het ontwerp is gemaakt voor een pop-up restaurant in Amsterdam, de Mediamatic Fabrique.

Het doel van de installatie was het maken van een flexibele structuur, die gebruikmaakt van de anngrenzende projecten en de buitenruimte. Daarbij hebben de ontwerpers erop gelet dat er een besloten gevoel gecreëerd wordt, terwijl er toch nog een open zicht is naar de gehele werkplaats.

Bamboe

Ifigeneia Dilaveraki heeft er, in samenwerking met interieurarchitect Elena Goray en architect Christoph Tönges, voor gekozen een structuur te maken van gespleten bamboe. De bamboe is in verschillende richtingen en met verschillende dichtheden ‘geweven’. De bamboestokken zijn met kapotte fietsbanden van de plaatselijke fietsenmaker met elkaar verbonden.

Verlichting

Overdag valt de lichte structuur niet erg op, maar zodra het avond is wordt de structuur verlicht en is de installatie erg aanwezig. Het maakt de ruimte besloten en gezellig.

Duurzaamheid

De zitplekken langs de gevel zijn verhoogd met houten pallets van de lokale voedselbank en een oude schuur uit de buurt. Nu kan je vanaf het plateau over het naaste gelegen kanaal uitkijken. De ruimte is ingericht met tweedehands meubels.

Freezing Favela

Favelous 963 is onderdeel van Freezing Favela, een initiatief van een interdisciplinaire en multinationale groep mensen die een platform voor voedsel gerelateerde evenementen willen creëren.

Doe mee aan het speciale marktonderzoek (PROVADA) en ontvang gratis de onderzoeksresultaten. Het thema voor dit onderzoek is: Bruggen bouwen - Hoe overbrugt de vastgoedsector de kloof tussen ambitie en realiteit.