Hoe ontwerp je een werkelijk duurzaam gebouw?
Beeld Maxim de Gilder

Hoe ontwerp je een werkelijk duurzaam gebouw?

De redactie gelooft dat architecten een sleutelpositie kunnen innemen in het realiseren van duurzame leefomgevingen. Wij zien genoeg voorbeelden dat ze als voortrekkers per situatie allerlei duurzame maatregelen op elkaar stapelen. Op basis van een erkend certificaat, een CO2-rekenmethode of hun eigen boerenverstand.

Tegelijkertijd zien we ook dat duurzaam bouwen complex is. Als oplossing kiezen veel architecten ervoor zich te focussen, op bijvoorbeeld de toepassing van biobased of hergebruikte materialen, energiebesparing of CO2-reductie. Maar hierdoor loop je het risico de integrale duurzaamheid van een gebouw uit het oog te verliezen, niet aan te sluiten bij Nederlandse wet- en regelgeving of te ontwerpen voor hele specifieke situaties, aldus Sander Woertman.

Hoe kun je focussen op de belangrijkste impactgebieden én oog houden voor de complexiteit van de transitieopgave, zonder aan milieuwinst in te leveren? Hoe maak je de juiste keuzes in een oneindig complex werkveld? En wat vraagt dit van ontwerpers? Deze vragen hielden Woertman de afgelopen tijd bezig. Voor de Architect schreef hij een artikel, waarvan deze week het eerste deel is gepubliceerd.

Het artikel is een mooie opmaat naar onze avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam op 19 juni. Tijdens deze avond lichten Do Janne Vermeulen, Janneke van der Velden en Cécilia Gross elk een gebouw toe waarin verschillende duurzame maatregelen zijn toegepast, presenteren Jurriaan van Stigt en Guus Degen hun eigen ontwikkelde CO2-rekenmethoden. Tenslotte reflecteren Laetitia Nossek en Rijksbouwmeester Francesco Veenstra op wat nou een echt duurzaam gebouw is. 

Lees het artikel van Sander Woertman en praat mee in Pakhuis de Zwijger!

Groet, Merel

PS Heb je alle ARC-projecten die op de longlists staan van de Architectuur, Stedenbouw en Interieur Award al bekeken? Binnenkort komen de jury’s bijeen om per award drie nominaties te bepalen.

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Boven vlnr: Woodstack en Team BNA. Onder Beurs van Brussel, Richelle de Jong en het Eerste Huis van Julie Fuchs

Gevraagd: haalbare planningen, een vast honorarium en bewustwording van opdrachtgevers

Voor de vakantie vroeg ik me af: 'Waarom organiseren architecten zich niet?' Ik schreef dat er bij werknemers van architectenbureaus relatief weinig animo is voor de personeelsvertegenwoordiging. Bjarne Mastenbroek kwam via de e-mail met een kordaat antwoord: 'Omdat alles, ook de pensioenen, best goed geregeld zijn.' Hij vervolgde: 'Het GROTE probleem is dat er geen belangenorganisatie is van architectenbureaus daar het Architectenregister alleen een tandeloze administrateur is en niets regelt behoudens een titeltje. De BNA doet ook amper iets.'

De genomineerden voor de ARC24 Awards bewijzen de culturele waarde van architectuur

De genomineerden voor de ARC24 Awards bewijzen de culturele waarde van architectuur

De zomerstop bij de Architect is voorbij en we beginnen na de vakantie meteen met drie knallers: de bekendmakingen van de genomineerde projecten voor de ARC24 Awards! Anders dan voorgaande jaren zijn de ARC Awards dit jaar onderdeel van ARC Podium, een nieuw evenement waar niet alleen awards worden uitgereikt, maar ook inhoudelijke gesprekken over het vak worden gevoerd. Centraal thema is de culturele waarde van architectuur. Daarom hebben de vakjury's naast de algemene criteria deze editie extra gekeken naar het culturele belang van de ingezonden projecten.

Beeld Merel Pit

Een zomer vol met vakantietips, hoopvolle zomergesprekken en 'Overwerk'

Dat Bruno Vermeersch en ik met onze gezinnen in Rijswijk zijn beland, lijkt op het eerste gezicht stom toeval. Maar dat is het niet. Werk staat in onze beide levens zo centraal dat we onze kinderen op deze plek wortel hebben laten schieten puur omdat we vanuit hier zo de snelweg op zijn, naar Amsterdam of Rotterdam. Of op de fiets naar Den Haag. Waar werk is, zijn wij.

Vlnr boven: Vincent van der Klei en Cécilia Gross. Onder: Do Janne Vermeulen en Marcel Barzilay

Videokanaal vol met ARC Talks

De redactie van de Architect heeft iets nieuws bedacht: ARC Talks, korte video's van inspirerende presentaties over architectuur. We hebben er al tien verzameld op ons YouTubekanaal. Bijvoorbeeld van Vincent van der Klei (Studioninedots) over wat voor hem goed wonen is, van Jan Jongert (Superuse) over nieuwe contractvormen voor architecten die circulaire ontwerpen maken of van Hade Steenwinkel (Fiction Factory) over afvalreductie in de bouw.