Duurzaamheid, van concessie tot mainstream
Links: Centre Aquatique in Parijs door VenhoevenCS, beeld Salem Mostefaoui. Midden: Alliander in Amsterdam door De Zwarte Hond, beeld Scagliola Brakkee. Rechts: Paul de Ruiter, beeld David Meulenbeld

Duurzaamheid, van concessie tot mainstream

Deze zomer zijn de Olympische Spelen in Parijs. Het moeten de duurzaamste Spelen ooit worden. Nieuwe stadions bouwen voor een event hoort daar niet bij. Daarom besloot het International Olympic Committee de wedstrijden over de stad te verspreiden. De volleyballers staan bij de Eiffeltoren, tennis is natuurlijk in Roland-Garros en wielrennen gebeurt op de Champs-Élysées. Maar een Olympisch zwembad ontbrak in Parijs, dus die is als enige nieuw gebouwd. VenhoevenCS maakte het ontwerp, samen met het Franse bureau Ateliers 2/3/4/. Ik mocht er deze maand gaan kijken.

Op pad gaan vind ik een van de leukste dingen aan het vakredacteurschap. Ik ben gewoon razend nieuwsgierig naar de ontwerpkeuzes van architecten, de uitdagingen waar ze tegenaan zijn gelopen en de oplossingen die ze hebben gevonden. Zo stond ik vorige week in het nieuwe kantoor van Alliander in de haven van Amsterdam. Manager Ernst-Willem van Drumpt leidde me rond en vertelde dat hij het knap vindt hoe De Zwarte Hond identiteit aan het hele gebouw wist te geven. Door de werkloods, parkeergarage, kantoren, leslokalen en opslag aan elkaar te rijgen met een condenstalen gevel. Dat het gebouw energie-neutraal is geworden, was voor Alliander een must.

Tegenwoordig is duurzaamheid een vast onderdeel van een ontwerp. Twintig jaar geleden was dat wel anders, vertelde Paul de Ruiter me in een interview. Duurzaamheid was volgens hem in de jaren negentig zelfs een bedreiging voor de architectuur. Het was een concessie om duurzaam te bouwen. En dat terwijl de duurzame thema’s die nu hoog op elke agenda staan volgens hem toen ook al speelden. ‘Mensen zeggen wel eens dat wij er vroeg bij waren, maar ik denk dan, wat zijn jullie laat’, aldus De Ruiter.

Lees alle must reads van april!

Groeten,
Floortje

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur architectuur

Floortje Keijzer is vakredacteur architectuur. Ze is architect en architectuurhistoricus en werkte onder meer voor OMA, Studio JVM en als zelfstandig architect in Amsterdam. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten maar ook op bredere thema's zoals de aanbestedingscultuur en het werkklimaat binnen architectenbureaus.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl