De esthetiek van bouwen met afval
Met de klok mee: 1. het atelier door Pieter Bedaux. Beeld Karin Borghouts, 2 en 3: Huis Dailly door Mamout Architects. Beeld: Séverin Malaud, 4: interieur aardehuis. Beeld: Frank Hanswijk.

De esthetiek van bouwen met afval

Ik val maar meteen met de deur in huis: mijn hart sprong op van de huizen die ik deze maand bezocht. In de huidige woningbouwdiscussie - die vooral gaat over aantallen en veel te weinig over architectuur - is het een verademing om zo veel karaktervolle woonhuizen te zien. Huizen waar ik zelf zou willen wonen (als ze iets dichterbij de Randstad stonden). Daarbij zijn het ook nog huizen die zijn gemaakt van biobased en hergebruikte materialen. Dat leverde een enorme CO2-reductie op én een heel eigen esthetiek. Maar de keerzijde is dat het veel tijd kost om de materialen te vinden, te demonteren, vervoeren en te verwerken. En alles is maatwerk.

Zo hebben de bewoners van de aardehuizen in Olst vier jaar gebouwd aan hun wijk en woning. Met tonnen leem in prachtige kleuren en bergen autobanden. De aanpak was bewust low tech en er werd gewerkt volgens het sociocratische principe, waarbij de groep centraal staat. ‘Je moet er het type voor zijn en een lange adem hebben’, vertelde een bewoner. Gek genoeg heb ik zelden zo veel individueel karakter gezien. Elk huis is anders en elk interieur een weerspiegeling van de bewoner.

Eigenheid is ook het sleutelwoord in het huis van Matthieu Busana aan de Avenue Dailly in Brussel. Busana is architect en partner bij Mamout Architects. Hij maakte voor zijn gezin een ontwerp voor een naar binnen gerichte patiowoning en werkte met de balken en bakstenen die hij uit de winkel sloopte die er eerst stond. Daarnaast zocht hij stad en land af naar gerecycled marmer, tegels, deuren, lampen en schakelaars. Niet omdat het goedkoper is dan nieuwe materialen − eerder duurder − maar omdat het duurzamer is en hij het bovenal mooier vindt.

Ik wens je veel leesplezier!

Groeten,
Floortje

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur architectuur

Floortje Keijzer is vakredacteur architectuur. Ze is architect en architectuurhistoricus en werkte onder meer voor OMA, Studio JVM en als zelfstandig architect in Amsterdam. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten maar ook op bredere thema's zoals de aanbestedingscultuur en het werkklimaat binnen architectenbureaus.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl