Uitdagingen en oplossingen bij groendaken

Uitdagingen en oplossingen bij groendaken

Groendaken komen steeds meer op in Nederland, in allerlei verschillende soorten en vormen. Dat is niet gek, want groendaken bieden voordelen op het gebied van duurzaamheid, milieu en belevingswaarde. Maar er komen ook de nodige uitdagingen bij kijken. Zo kan er bijvoorbeeld bij details op het groendak vocht achterblijven, wat zorgt voor zwakke plekken op het dak. Een goede opbouw en afdichting helpt lekkage te voorkomen.

Groendaken zijn daken met begroeiing. Afhankelijk van het soort beplanting en het concept zijn er twee soorten: de extensieve en intensieve groendaken. Extensieve groendaken zijn vegetatiedaken die heel eenvoudig te onderhouden zijn, maar ze zijn niet beloopbaar of geschikt als gebruiksdak. Intensieve groendaken zijn daktuinen. Ze zijn beloopbaar en geschikt voor recreatieve doeleinden. Ook kunnen groendaken nog een extra functie hebben; bijvoorbeeld als waterbergingsdak. Elk groendak absorbeert logischerwijs water. Een waterbergingsdak, ook wel retentiedak genoemd, absorbeert echter heel veel water en voert het vervolgens gestructureerd en vertraagd af naar het rioleringsstelsel. Interessant is dat de waterberging vaak plaatsvindt onder het sedum. Hierdoor is het niet zichtbaar en heeft men zicht op een mooi sedumdak met alle voordelen van dien.

Waarom groendaken?

Een groendak maakt onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen en verlaagt de omgevingstemperatuur. Ook dempen de daken het omgevingsgeluid, verlengen ze de levensduur, absorberen ze regenwater en creëren ze een brandwerende laag. Groendaken bieden voordelen op het gebied van duurzaamheid, milieu en belevingswaarde. Al met al een verantwoorde keuze om voor een groendak te kiezen dus.

De uitdagingen bij een groendak

Groendaken en details op groendaken moeten volledig waterdicht en wortelwerend zijn. Bij langere periodes van droogte gaan wortels op zoek naar vocht. Details op het groendak waar vocht achterblijft, vormen daardoor in potentie zwakke plekken op groendaken. Bij groendaken overlappen details waar wortelwerende folies worden aangebracht, vaak onvoldoende. Tussen de twee dunne lagen folie zit vaak wat water. Bij droogte hebben de wortels al snel deze locaties gevonden. Door de details met Triflex ProDetail af te dichten, realiseert u meteen een waterdichting en een wortelwerende functie en is het gebruik van folies overbodig.

Daarnaast staan groendak oppervlakken bloot aan aanzienlijke temperatuursveranderingen en moeten ze in sommige gevallen mechanisch belastbaar of beloopbaar zijn. Tenslotte ondergaan daken waarop bijvoorbeeld dakvijvers zijn gemaakt, de zwaarst mogelijke beproeving tegen lekkage. Voor dit soort dakoppervlakken heeft Triflex het Triflex ProTect afdichtingssysteem ontwikkeld. Dit is een over het gehele oppervlak volledig gewapend, vloeibaar, scheuroverbruggend en naadloos afdichtingsysteem.

De oplossingen bij groendaken

Zoals u in de bovenstaande afbeelding kunt zien, kunnen groendaken op verschillende manieren worden opgebouwd. Wat de meest geschikte opbouw is, is afhankelijk van het type en de omgeving. Maar wat voor groendak u ook wilt, er is altijd een geschikte Triflex oplossing te vinden. Opstanden, doorvoeren, veiligheidstankers, lichtkoepels en rookgasafvoeren worden door de systemen van Triflex degelijk, duurzaam, wortelvast en waterdicht afgedicht. De dakdetails zijn cruciaal bij een dakvlak. De volledig naadloze en waterdichte producten van Triflex hechten perfect aan alle mogelijke oppervlaktes en dakdetails.  Het beweegt flexibel met de ondergrond mee en heeft daardoor een scheuroverbruggende werking. Tevens worden de systemen zonder hittebron aangebracht, daarmee is het risico op brand in zijn geheel uitgesloten. Bovendien zijn de systemen bestand tegen chemicaliën, hydrolyse en wortelgroei.

Xchange Ideas Podcast met ”dakengekkie” Jan Henk Tigelaar

‘’Niet alles kan overal, maar overal kan wel wat’’ aldus ‘’dakengekkie’’ Jan Henk Tigelaar van Rooftop revolution in onze Xchange Ideas podcast. In deze podcastserie duiken we in de wereld van architectuur, samen met professionals uit de markt. In de podcast waarin Jan Henk Tigelaar te gast was, komt het groendak ook aan bod! U kunt de podcast hier luisteren.

Dit artikel is gesponsord door Triflex BV.