Samenwerking zorgt voor uniek gevelbeeld op voormalig Campinaterrein De Caai

Samenwerking zorgt voor uniek gevelbeeld op voormalig Campinaterrein De Caai

Het voormalige Campinaterrein in Eindhoven transformeert tot nieuwe, hippe woonwijk 'De Caai'. Waar vroeger de modernste melkfabriek van Nederland stond, genieten bewoners straks van betaalbare huur- en koopwoningen in de kenmerkende industriële stijl. Op het terrein zijn diverse woontorens in aanbouw, waarbij woontoren 'Flow' het meest opvalt. De woontoren met 160-appartementen kenmerkt zich door een uniek ontwerp. Vooral de getoogde ramen vallen op, waarbij de boog zich aan de onderzijde bevindt in plaats van bovenaan. Klinkt als een bouwtechnische opgave.

Het is indrukwekkend om te zien hoe een ontwerp tot leven komt”, begint Michiel van Loon, ontwerpend architect bij Mei architects and planners. “In ons ontwerp voor woontoren Flow refereren we naar de oude situatie, aan het industriële erfgoed. Het leuke van dit soort gebieden is dat je oud en nieuw combineert. Daardoor ontstaat een nieuw soort omgeving waar wonen en werken in elkaar overvloeien.” Naast woningen komt er op De Caai ruimte voor horecagelegenheden en bedrijven.

Michiel van Loon en Mark van Rosmalen
Michiel van Loon en Mark van Rosmalen

Getoogde ramen in uniek ontwerp

Vanuit de bestaande situatie kwamen we tot een ontwerp dat zijn gevoel en waarde voor het industrieel erfgoed behoudt. Hierin zijn twee zaken leidend geweest. Zo zagen we allereerst diverse hallen op het terrein met grote, kenmerkende raampartijen. Een tweede aspect was dat deze ramen grote bogen aan de bovenzijde hadden. Dat bijzondere element moest wat ons betreft zeker terugkomen in de nieuwe woontoren”, vertelt Van Loon. Extra bijzonder: Mei architects plaatste de boog niet aan de bovenzijde, maar aan de onderzijde. De getoogde ramen – of smileys, zoals Van Loon ze ook wel noemt – zijn uniek en geven zo een eigen identiteit aan woontoren Flow.

Geen anoniem gebouw

Vanzelfsprekend stond het wooncomfort van de bewoners voorop. “We denken vooraf goed na over het faciliteren van ruimtes voor gemeenschappelijk gebruik. Dat ging met name over inclusief bouwen. Denk aan groene daken en een ontwerp voor openbare ruimtes”, gaat Van Loon verder. “De woontoren krijgt bijvoorbeeld een aantal ‘community booths’, dat zijn gezamenlijke woonkamers gelegen aan de daktuin met uitzicht op de stad. We willen ‘anonieme’ hoogbouw voorkomen en willen juist bewoners uitnodigen om samen te komen”.

Nieuwe oplossing voor ontwatering

De getoogde ramen maken woontoren Flow extra bijzonder.
De getoogde ramen maken woontoren Flow extra bijzonder.

Ontwerpen is één ding, het uitvoeren is een tweede. Van Loon: “In ons ontwerp bevindt de boog zich aan de onderzijde van een getoogd raam van 4,5 meter. Hoe verloopt dan de ontwatering bij zo’n unieke projectoplossing? Want het water zal zich precies in het midden van het kozijn verzamelen.” Reynaers Aluminum werd daarom al vroeg in het ontwerpproces betrokken. Mark van Rosmalen, Projectadviseur Architecten, werd door Mei architects gevraagd mee te denken over de verschillende geveloplossingen.

“Door de ronde onderkant van het element zou het water kunnen ophopen op het laagste punt. Samen met Mei architecten en de Development Experts van Reynaers Aluminium bekeken we wat de haalbaarheid is”, vertelt Van Rosmalen. Het team bedacht een nieuw ontwateringsprincipe dat zou moeten zorgen voor een goede ontwatering van de getoogde ramen, ook bij grote waterlast. Tijdens de ontwerpfase werd ook al nagedacht over de uitvoering. Van Rosmalen: “Er werd gekeken naar de maakbaarheid van het element. De theorie en praktijk gaan bij een dergelijk proces hand in hand. Omdat we hier te maken hebben met een nieuw ontwateringsprincipe, hebben wij het element vervolgens uitvoerig laten testen op wind- en waterdichtheid in het testcentrum van Reynaers Aluminium in Duffel”.

Speciale testen op Reynaers Campus

Gevelbouwer Van Oorschot Aluminium produceerde een zogenaamd mock-up element, waarmee de oplossing werd getest. “Door snel te schakelen met alle stakeholders, biedt dit ons de mogelijkheid om nog aanpassingen te maken gedurende het traject.” Na een aantal ‘voortesten’ sluit een officiële keuringsinstantie aan voor de test. “De testen op luchtdoorlatendheid, waterdichtheid en weerstand tegen windbelasting zijn geslaagd. Daarna konden we met een gerust hart starten met de productie van de getoogde kozijnen”, vertelt Van Rosmalen.

Het team van Reynaers Aluminium bedacht een nieuw ontwateringsprincipe voor de getoogde ramen.
Het team van Reynaers Aluminium bedacht een nieuw ontwateringsprincipe voor de getoogde ramen.

Together for better

“Als ontwerpers vinden wij het super gaaf om een tekening naast een daadwerkelijk fragment te leggen. We zijn vanaf het ontwerp, tot engineering en uitvoeringsontwerp betrokken geweest bij Woontoren Flow.”, vertelt Van Loon. Vaak stopt de betrokkenheid van architectenbureaus bij een omgevingsvergunning en werkt een tekenbureau het project verder uit. Mei architects and planners kiest er bewust voor om zich in de eindfase te mengen.

“We vinden het ook essentieel om nauw samen te werken met onze partners in de bouw, zoals Reynaers Aluminium. Door de lange samenwerking leer je elkaar goed kennen en kun je beter op elkaar inspelen. Dit is waardevol voor ons en komt uiteindelijk vooral ten goede aan het woongenot van de nieuwe bewoners en gebruikers van het unieke gebouw. Zij wonen straks niet zomaar in een woontoren: ze wonen in woontoren Flow op De Caai, het voormalige Campinaterrein in Eindhoven”, sluit Van Loon af.

Dit artikel is gesponsord door Reynaers.