ARC22: Codrico Terrein, Rotterdam - Powerhouse Company

ARC22: Codrico Terrein, Rotterdam - Powerhouse Company

Architectenbureau Powerhouse Company heeft in samenwerking met ontwikkelaar RED Company en de gemeente Rotterdam een stedenbouwkundig plan en ontwikkelvisie opgesteld voor het Codrico Terrein in de Rotterdamse Rijnhaven. Met haar industriële geschiedenis is het deels Rijksmonumentale Codricoterrein met haar karakeristieke ‘groene’ kubus een geliefde verschijning aan de Rijnhaven. De fabriek staat centraal in het plan voor het Codricoterrein.

Toelichting Powerhouse Company | Beeld Filippo Bolognese, Plomp, ATCHAIN, Office Winhov, Powerhouse Company

Powerhouse Company creërde samen met de stedebouwkundige ontwerpers van de gemeente Rotterdam een uniek stedebouwkundig ensemble van nieuwe en bestaande gebouwen dat zowel het industriële erfgoed viert als de toekomst omarmt. Tevens komt er in het water voor de fabriek en het nieuwe stadspark een iconisch, publiek toegangkelijk gebouw. Mecanoo, ShoP Architects, Office Winhov en Crimson Architectural Historians werken de verschillende gebouwen van het plan uit.

Codrico Terrein, Rotterdam, Powerhouse Company. Beeld Office Winhov
Beeld Office Winhov

De rijks monumentale Codricofabriek is een belangrijk stuk historisch erfgoed in de Rotterdamse Rijnhaven. Met het vertrek van de fabrieksactiviteiten komt het terrein op Katendrecht vrij voor ontwikkeling. Met ruimte voor circa 1.500 nieuwe huur- en koopwoningen bereikbaar voor alle Rotterdammers en een bruisende plek met kantoren, winkels, hotel, horeca en culturele functies in de plinten.

In het plan hebben vijf thema’s een prominente plek: energie, duurzame mobiliteit, natuur en biodiversiteit, duurzaam materiaalgebruik en gezondheid en sociale duurzaamheid. Zo wordt er in het plan de Bijna Energie Neutraal Gebouw-eisen meegenomen en sterk ingezet op onder andere het gebruik van de fiets en het plaatsen van PV-cellen op de daken. De kades zullen worden verrijkt met drijvende, groene parken aan zowel de kant van de Wilhelminapier als aan zijde van het Codricoterrein.

Het Codricoterrein wordt een iconisch ensemble met daarin een toren, een gebouw aan de kade, een markant gebouw op het veld naast de fabriek en de monumentale fabriek zelf. De kades zullen worden verrijkt met drijvende parken aan zowel de kant van de Wilhelminapier als aan zijde van het Codricoterrein. De Rijnhavenbrug -beter bekend als de Hoerenloper- maakt het rondje Rijnhaven nu af. Rotterdammers kunnen dan langs alle kades van de Rijnhaven flaneren.

Codrico Terrein, Rotterdam, Powerhouse Company.
Beeld Plomp

Powerhouse Company ontwierp het gebouw aan de kade, een samengesteld volume dat in materiaal en compositie refereert aan de industriële architectuur van het Codrico complex. Het organisch vormgegeven appartementencomplex ‘Fonda’, op het veld naast de fabriek, is ook van de hand van Powerhouse Company. De 220 meter hoge toren is ontworpen door SHoP Architects uit New York. De herontwikkeling van de Rijksmonumentale fabriek is ontworpen door Office Winhov.

Midden in het water van de Rijnhaven komt het iconische Maritiem Centrum Rotterdam. In dit gebouw komt de triple helix van de internationale maritieme wereld samen: zowel het verleden, heden als ook de toekomst. Dit moet een plek worden voor maritieme ondernemers, wetenschap en cultuur. Het gebouw wordt voor het publiek toegankelijk en is deels onder water. Het ontwerp is van de hand van de Rotterdamse architecte Francine Houben en haar bureau Mecanoo.

Voor dit project werd nauw samengewerkt met de architectuur historici van Crimson Historians & Urbanists. De buitenruimte, parken en kades zijn een ontwerp van Delva Landscape Architects & Urbanism. De procedure voor een bestemmingsplan kan worden gestart: een grote stap in de richting van een compleet Katendrecht. De Rijnhaven als een nieuw Rotterdam stadscentrum voor het Rotterdam van de 21e eeuw.