ARC22: Ronald McDonald Huiskamer, Nijmegen - EGM Architecten

De Huiskamer is onderdeel van Ronald McDonald Huis Nijmegen. Daar logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Amalia kinderziekenhuis. De nieuwe Huiskamer vervangt drie verschillende en te kleine verblijfsruimten. Nienke Plass-Verhagen, directeur Amalia kinderziekenhuis "De focus van de herinrichting ligt op het creëren van een omgeving die een positief effect heeft op het herstel van de patiënt en gezinsgerichte zorg, een zogenoemde healing environment."

Toelichting EGM Architecten | Beeld Scagliola+Brakkee

Het project is integraal tot stand gekomen met Erny Boots, (manager Ronald Mc Donald Huis), vrijwilligers van het Huis, Jan Peter Rake en Nienke Plass-Verhagen (resp. medisch en bedrijfskundig directeur Amalia kinderziekenhuis). We stellen iedereen regelmatig de vraag: hoe zou je dit ontwerpen als je zélf, of een van je eigen (klein)kinderen deze patiënt, naaste, medewerker of bezoeker is? Zo komen we tot de kern van wat écht zinvol en duurzaam is.

Ronald McDonald huiskamer, Nijmegen, EGM. Beeld Scagliola+Brakkee
Beeld Scagliola+Brakkee

Ronald McDonald Huiskamer is gerealiseerd samen met Projectbouwbureau Radboudumc en Iris Hobo, Designmanager Radboudumc. Het conceptontwerp is van EGM architecten, waarna ontwerpstudio Thoben & Minten het interieur heeft vormgegeven. Vanwege de bijzondere ‘kiezel-vorm’ en hangende constructie in de drukke hoofdpassage van het ziekenhuis, is attractiebouwer Jora Vision als expert betrokken bij de realisatie.

De Huiskamer verwondert door zijn zwevende verschijning en organische vormen buiten én binnen. De kamer hangt aan de bestaande passageconstructie en bestaat uit drie lagen. Aan de buitenzijde is de Kiezel afgewerkt met geschuurd spuitbeton, binnen is er een verscheidenheid aan warme (hout, textiel) en zachte (kussens, banken, planten) materialen. Elk (detail)ontwerp en toegevoegd materiaal is afgewogen geselecteerd en past binnen het concept van geborgenheid en privacy.

Een van de belangrijkste ontwerpkeuzes voor een maximaal duurzaam resultaat is de locatiekeuze. De roep om extra vloeroppervlak in een ziekenhuis is enorm, de kosten navenant hoog. Met deze hangende constructie zijn nieuwe duurzame vierkante meters binnen het bestaande ziekenhuis gerealiseerd, zonder milieubelastende nieuwbouw te plegen. Bij de inrichting is gekozen Cradle-to-Cradle en hergebruike materialen vanuit lokale bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Ronald McDonald huiskamer, Nijmegen, EGM. Beeld Scagliola+Brakkee
Beeld Scagliola+Brakkee

In het strak vormgegeven medische centrum is gezocht naar de inzet van andere vormen. Met ronde vormen, olijke ogen en vrolijk interieur prikkelt De Kiezel alle zintuigen van jong en oud en is een huiselijke plek midden in het kinderziekenhuis gerealiseerd.
Architect Daniël van den Berg “Vorm en uitstraling sluiten perfect aan bij het thema ‘Theater der Natuur’ van het Amalia. De Huiskamer hangt als zwevende kiezelstenen tussen twee verdiepingen in en valt op door zijn organische vormen.”

De Ronald McDonald Huiskamer beslaat drie verdiepingen. De entree is vanaf de loopbrug in de passage op etage 0 van De Kiezel met de ontvangstruimte en private kolfruimte. Etage 1 bevat een privé huiskamer en een open woonkamer met speelplekken en gemeenschappelijke keuken. Bovenin, op etage 2, bevindt zich de derde ruime kamer met zithoek van banken en fauteuils. Hiermee biedt de Huiskamer veel verschillende (privacy) plekken voor meerdere gezinnen.

Lees meer over

Redactie de Architect

Redactie de Architect

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.