ARC22: ANNA Stay Model 2022, de Biesbosch - ANNA

ANNA Stay 2022 komt voort uit een eerder ontwerp, Garden House, en vindt zijn oorsprong in een strijd met de realiteit nadat mijn vader op jonge leeftijd stierf. Naar voorbeeld van mijn ouders, die altijd in verbinding met de natuur hebben geleefd, vond ik mijn weg door me vijf weken lang in de Zweedse wildernis terug te trekken. Aanvankelijk vervreemd en bang, bracht het ronddwalen in de bossen en baden in ijskoude riviertjes, als een bijna religieuze daad, me terug naar een nieuwe realiteit.

Toelichting ANNA | Beeld Jorrit 't Hoen

ANNA heeft twee schuivende lagen; de binnenste laag is van dubbel glas, de buitenste van hout. Door ze te schuiven kunnen ze worden aangepast op het weer, de eigen stemming, of de gelegenheid. Zo reageert ANNA, als een organisme, op de omgeving en beweegt de bewoner mee met het ritme van de natuur, waardoor mens en natuur in elkaar overvloeien. Zo ervaar je de wind in je haar, de zon op je huid, de schoonheid van een heftige regenbui of raak je overmand door de sterrenhemel vanuit je bed.

De gepatenteerde rails, die makkelijk met de hand schuift onder een gewicht van 2500 kg en daarbij altijd winddicht is, is ontstaan vanuit nauwe samenwerking met ingenieurs. Verder hebben de samenwerking met Pim Mulier (Zilveren Kruis) en neuropsycholoog Prof. Dr. Sitskoorn een stevige basis gelegd voor het creëren van een authentieke verbinding met de omgeving. Tot slot zijn vele gesprekken met ecologen en boswachters belangrijk geweest in het creëren van minimale ecologische verstoring.

ANNA Stay Model 2022. Beeld Jorrit 't Hoen
ANNA Stay Model 2022. Beeld Jorrit 't Hoen

ANNA vindt haar stabiliteit in een vormvaste vakwerkconstructie ontworpen in een combinatie van Accoya, berken multiplex en verborgen aluminium verstevigingen. Zo draagt de constructie het dubbele glas, zware sneeuwval of stormwind. Ook garandeert de combinatie van materialen een stabiele vorm onder variërende temperatuur en luchtvochtigheid. De 26 uniek ontworpen rubber en aluminium extrusieprofielen en gepatenteerde rails zorgen ervoor dat ANNA altijd perfect schuift, water- en winddicht is.

00:00
00:00/00:00

ANNA is modulair met korte bouw- en afbouwtijd (¬¬±7 dagen) en dus minimale ecologische verstoring op locatie tot gevolg. Ze is gebouwd in Accoyahout met in LCA bewezen de hoogste cradle-to-cradle waardering. 80% kan via een digitaal bestand in de toekomst overal ter wereld lokaal op CNC-machines en 3D-printers (bevestigingsmateriaal geprint in gerecycled plastic) worden geproduceerd. Volgends Rau’s principes van het materialen paspoort zijn ANNA’s onderdelen te scheiden en te hergebruiken.

ANNA Stay Model 2022. Beeld Jorrit 't Hoen
ANNA Stay Model 2022. Beeld Jorrit 't Hoen

Op basis van monitoring met Staatsbosbeheer en ecologen wordt een locatie specifiek ontwerp gemaakt. Zo wordt er in de Biesbosch gebruik gemaakt van speciale verlichting en er zijn extra verblijfs- en nestmogelijkheden gecreëerd voor vleermuizen en uilen. Bovendien zweeft ANNA boven de grond voor minimaal grondwerk en mogelijkheid voor planten en dieren om zich eronder te vestigen. ANNA functioneert volledig off-grid en wordt te voet bereikt, met als gevolg minimale infrastructuur.

Mensen hebben de neiging om hun angsten op de natuur te projecteren. En natuurlijk, de natuur kan overweldigend en genadeloos zijn. Maar haar adembenemende schoonheid en kosmische kracht dwingen diep ontzag af. Rivieren, bergen en bomen kunnen niet in twijfel getrokken te worden. ANNA is een ruimteschip. Een ruimteschip dat mensen terugbrengt naar de planeet Aarde. Terug naar een realiteit die zo ondoorgrondelijk mooi is dat je nauwelijks kunt geloven dat het echt is.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.