ARC22: Kindcentrum Zuiderkroon, Hoogezand - De Zwarte Hond

Kindcentrum de Zuiderkroon in Hoogezand is onderdeel van de scholenbouwopgave in het Groningse aardbevingsgebied en biedt huisvesting aan een openbare gefuseerde basisschool, een basisschool voor speciaal onderwijs en een kinderdagverblijf. Daarnaast bevinden zich er ook een technieklokaal en twee geschakelde gymzalen. Het uitgangspunt was om veilige en toekomstbestendige onderwijsvoorzieningen in een gebied te realiseren dat te maken heeft met aardbevingen en krimp.

Toelichting De Zwarte Hond | Beeld Eva Bloem

De grote omvang van het gebouw (5100 m2) wordt door de gebruikers als kleinschalig ervaren. Dit komt doordat het bouwvolume is versnipperd om aan te sluiten op de schaal van het kind. Alle ruimtes worden met een centraal hart verbonden, waar het licht rijkelijk binnenvalt doormiddel van dakramen. Leerlingen krijgen les in hoge, lichte klaslokalen en hebben een eigen keuken voor praktijkonderwijs. Daarnaast hebben ze toegang tot een technieklokaal en twee geschakelde gymzalen.

Om dit multifunctionele scholengebouw tot stand te laten komen, is er eerst een plan van aanpak gemaakt. Dit werd aangeleverd door de schooldirecteuren van SBO de Sterren (speciaal onderwijs) en Het Noorderlicht (gefuseerde basisschool). Deze samenwerking is bijzonder, omdat een reguliere basisschool zich vermengt met een school voor speciaal basisonderwijs. Met de samenwerking hebben de directeuren hun stempel op het project gedrukt.

Beeld Eva Bloem

De verdiepingen zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden. De onderste laag heeft een betonnen afwerking en maakt de structuur afleesbaar en geeft het gebouw een robuust karakter. De bovenste laag is afgewerkt met handgemaakte tegels die i.s.m. Koninklijke Tichelaar zijn ontworpen. In de tegels zijn pigmenten van groen en blauw verwerkt. Doordat ze geglazuurd zijn reflecteren ze de omgeving en levert deze combinatie van verschillende soorten groen een aantrekkelijk beeld in elk weertype.

Er is veel aandacht besteed aan een hoogwaardige akoestiek en afwerking binnen. Alle binnengevels, de trappen en de plafonds zijn uit materialen met een natuurlijke look en feel gemaakt. Het hout dat hiervoor is gebruikt, is afkomstig van een duurzame houtboerderij.

Het gebouw bevindt zich in een lommerrijke omgeving aan de rand van de wijk Woldwijck. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de overgang tussen binnen en buiten. Met grote glazen schuifdeuren in de plint wordt de binnenruimte direct met een pergola en de buitenruimte verbonden, zodat binnen- en buitenonderwijs mogelijk is. Het gebouw geeft een fors impuls aan de leefbaarheid van de wijk want het is makkelijk te bereiken en zorgt ervoor dat kinderen in hun eigen wijk naar school kunnen.

Beeld Eva Bloem

Er is gekozen voor een generieke architectuur, strak en tegelijk warm, met veel hout en natuurlijke materialen. Door de variaties in ruimten, groen en licht beleven de kinderen de wereld om hen heen op verschillende manieren. Diezelfde kwaliteit is ook binnen toegepast, waarbij de trappen als meubels zijn uitgewerkt. Naast de overzichtelijke leerpleinen is er ook een trap gemaakt met zitjes. Alle toegepaste materialen kunnen tegen een stootje en gaan lang mee in het onderhoud.

 • De-Zwarte-Hond_Kindcentrum-Zuiderkroon_schemas_1-2

  Download
 • De-Zwarte-Hond_Kindcentrum-Zuiderkroon_schemas_2

  Download
 • De-Zwarte-Hond_Kindcentrum-Zuiderkroon_schemas_3-1

  Download
 • De-Zwarte-Hond_Kindcentrum-Zuiderkroon_schemas_5-1

  Download
 • De-Zwarte-Hond_Kindcentrum-Zuiderkroon_situatie_plattegronden-5

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.