ARC22: Valley, Amsterdam - MVRDV

Het multifunctionele Valley past bij de wens van de gemeente Amsterdam de Zuidas te vergroenen en levendiger te maken. Het 27 verdiepingen hoge gebouw met zijn drie torens heeft naast kantoren, winkels, horeca en appartementen ook publieke ruimtes en is daardoor ook voor voorbijgangers toegankelijk. Zij kunnen bijvoorbeeld via de buitentrappen naar de vallei op de vijfde verdieping waar ze buiten op bankjes kunnen lunchen.

Toelichting MVRDV | Beeld Marcel Steinbach

Boven de parkeerkelder met fietsenstalling, bevinden zich tot en met de zevende verdieping kantoren, ruimte voor cultuur, winkels, horecavoorzieningen. Daarna beginnen de woonlagen. Lettend op geluidwering, daglicht, binnenklimaat en privacy, is via computermodellen uitgerekend wat de meest ideale ligging per appartement is. Dat leidde tot 200 unieke appartementen. Via het zigzaggende voetpad naar de vallei zijn wedstrijden van AFC te bekijken. Valley ondersteunt zo de sociale cohesie binnen de Zuidas.

Internationaal gerenommeerd landschapsarchitect Piet Oudolf stelde een matrix samen om de juiste planten te selecteren voor elke groenbestemming in het gebouw. Hierbij hield hij rekening met wind, onderhoud en hoogtes. Zo is op lagere verdiepingen ruimte voor bomen en zal het groen op bovenste verdiepingen vooral uit mediterrane kruidenplanten bestaan. Totaal zijn er ruim 200 jonge bomen en struiken en circa 13.000 planten door het team van Oudolf in de natuurstenen plantenbakken geplaatst.

De schijnbaar grillige natuurstenen gevels van Valley zijn ontworpen met het oog op optimalisatie van beleving en comfort. Door gebruik van verschillende scriptingtechnologieën, konden honderden variaties van de gevels worden getest bij de zoektocht naar de optimale samenstelling. Deze ontwerptool stelde ons in staat om directe feedback te krijgen over de prestaties van ons gebouw met betrekking tot belangrijke attributen zoals privacy, warmteterugwinning, structurele efficiëntie en daglicht.

Valley. Beeld Marcel Steinbach
Valley. Beeld Marcel Steinbach

Valley combineert de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid, technologie en gezondheid. Het gebouw heeft een energieprestatiecoëfficient van -0,30, een BREEAM-NL Excellent certificering voor de commerciële ruimtes, terwijl het woongedeelte een 8 scoort op de GPR Gebouwenschaal. De nieuwste generatie slimme technologieën is geïntegreerd in de kantoorruimten, waaronder IP-gebaseerde Building Automation Systems en diverse sensoren gekoppeld aan het monitoren van het werkelijke gebruik.

Valley maakt deel uit van de ambitie om de Zuidas te transformeren tot een meer leefbare en complete stadswijk. De tuinen van Valley zorgen voor de nodige vergroening van het gebied. Piet Oudolf ontwierp alle begroeiing, met de nadruk op een groene uitstraling het hele jaar door. De tuinen helpen de hitte-eilanden te verminderen, zorgen voor waterretentie en een grotere biodiversiteit in het gebied. De overvloedige beplanting zal bovendien helpen het geluid te verminderen en de lucht te filteren.

Valley is een opvallend herkenningspunt in een anderszins conventioneel en monotoon zakendistrict. Het gebouw bestaat uit drie torens en ontleent zijn naam aan de publiekelijk toegankelijke groene vallei die ertussen ligt. Onder de vallei, in het gebouw, bevindt zich de Grotto; het atrium waar de receptie is gevestigd en die toegang biedt tot winkels, kantoren en tentoonstellingen, bekleed met natuursteen en verlicht door twee grote lichtkoepels die tevens dienstdoen als vijvers voor de vallei.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.