ARC22: Floating Office Rotterdam - Powerhouse Company

De Floating Office Rotterdam (FOR) behoort tot de pionier binnen de grotere vernieuwing van de Rijnhaven, voorheen een van de drukste Rotterdamse havens. FOR is een uniek drijvend kantoorgebouw dat het startsein heeft gegeven aan grootschalig drijvend bouwen in Rotterdam. Het maakt onderdeel uit van een groot plan van de gemeente om de Rijnhaven te vergroenen middels grote drijvende parken. FOR is binnen deze ontwikkeling de pilot voor drijftechnieken én een voorbeeld in duurzame technologie.

Toelichting Powerhouse Company | Beeld Marcel IJzerman en Mark Seelen

Floating Office Rotterdam weerspiegelt de missie van haar belangrijkste gebruiker, het Global Center on Adaptation en huisvest het hoofdkantoor van dit wereldwijde top kenniscentrum dat onderzoek doet naar manieren hoe steden zich kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het uitzonderlijk klimaatbestendig ontwerp is volledig milieuvriendelijk en herbruikbaar. Het gebouw is energiepositief, CO2-negatief en als het waterpeil stijgt door klimaatverandering, blijft het drijven.

In het kielwater van de verloren havenindustrie beschikt het kantoorgebouw ook over openbare voorzieningen, zoals een restaurant en een groot buitenterras met een drijvend zwembad in de Maas als bijzondere toevoeging. Hierdoor is het ontwerp een icoon die in de praktijk laat zien hoe de Rijnhaven de transitie kan maken van industriehaven naar leefbare stadshaven.

Floating Office Rotterdam. Beeld Mark Seelen
Floating Office Rotterdam. Beeld Mark Seelen

Floating Office Rotterdam is opgetrokken uit hout dat vanwege het lichte gewicht geschikt is voor het drijven en als CO2-opslag de ecologische voetafdruk drastisch vermindert. Deze constructie staat op een drijflichaam bestaande uit vijftien aan elkaar verankerde betonnen bakken. Het beton en de in het werk gestorte vloeistofleidingen nemen de temperatuur van het havenwater op om als koel- en warmtebron in te zetten voor het binnenklimaat.

De houtstructuur is efficiënt in materiaalgebruik en bestaat uit een modulair bouwsysteem van CLT-vloeren en wanden en gelamineerde kolommen en balken die middels droge verbindingen eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. Samen met 870 m2 aan PV-panelen op het zuidelijke dakvlak wekt FOR jaarlijks meer stroom op dan de eigen vraag en levert het stroom aan de stad. Dit maakt dat het gebouw bestaat uit een evenwichtige combinatie van onderdelen.

Floating Office Rotterdam. Beeld Mark Seelen
Floating Office Rotterdam. Beeld Mark Seelen

Dankzij de succesvolle samenwerking tussen architect, ontwikkelaar en gemeente is Floating Office Rotterdam (FOR), het grootste drijvende kantoorgebouw ter wereld, een feit. FOR is een perfect voorbeeld van geïntegreerde architectuur – uniek, omdat het ontworpen, ontwikkeld, meegebouwd en in eigendom is van Powerhouse Company en RED Company. Door hecht contact met de hoofdgebruiker, Global Center on Adaptation (GCA), is het resultaat een uitermate duurzaam, representatief en elegant ontwerp.

In september 2021 werd de Floating Office Rotterdam (FOR) ingehuldigd door Koning Willem-Alexander met Ban Ki-moon en Kristalina Georgieva van het GCA. Gelegen in de Rijnhaven, is FOR een van de meest duurzame kantoren evenals het grootste drijvende kantoor ter wereld en op deze schaal, pionier in circulaire houtbouw en klimaatadaptatie.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.