ARC22: Noordsingel, Rotterdam - HP architecten

Tot kort geleden was deze plek een braakliggende hoek aan de Noordsingel, je fietste er zo aan voorbij. Onze opdrachtgever herkende de kans en mag zich nu trotse Noordsingel-bewoner noemen. HP architecten ontwierp in een nauwe samenwerking met Peter en Erika dit hoekpand voor hen. Een riante woning met een heldere opbouw, een centraal trappenhuis met licht van boven, drie riante vertrekken aan de Singel en drie vertrekken aan de tuinzijde. De voortuin sluit aan bij de voortuinen aan de singel.

Toelichting HP architecten | Beeld Manou Huijbregts

De opdrachtgever heeft zelf deze locatie gevonden en heeft contact gezocht met de gemeente. Het proces van “ontdekking” tot start bouw heeft vijf jaar geduurd, maar is beloond. De opdrachtgever en wij kennen elkaar goed. De voornaamste reden van Peter en Erica om met ons te werken is het vertrouwen dat we deze woning in een open samenwerking zouden ontwerpen. Na het onderzoeken van meerdere varianten heeft de opdrachtgever voor deze hoofdopzet gekozen.

Beeld Manou Huijbregts

Een van de verrassendste samenwerkingen was die met de metselaar. De stootvoegloos gemetselde langwerpige betonstenen waren niet eenvoudig te verwerken. De stenen zijn genadeloos strak en de kleinste afwijking bij het metselen is zichtbaar. Gelukkig had deze ambachtsman veel plezier in de uitdagende metselklus. Hij had recent het huis van zijn dochter in exact dezelfde steen gemetseld en daarbij expertise opgedaan en zijn eigen speciespuit ontwikkeld voor het strakste resultaat.

De woning is een echt karakter. In eerste instantie opvallend. Wie langer kijkt ontdekt de liefde en verzorgdheid van materialen en details. Een ambachtelijke hoge massief houten voordeur. Ragfijne stalen balkonhekjes aan de Singel. Een kroonlijst van verticaal geplaatste stenen. Bronskleurige geanodiseerde aluminium kozijnen die chic glinsteren in de avondzon. Stalen sierhekwerken van restmateriaal in de tuinmuur. Stootvoegloos metselwerk zorgt voor een subtiel horizontale belijning.

Het woonhuis is gasloos en heeft een warmtepomp die draait op PV panelen, waarmee het volledige dakvlak bedekt is. In de tuinmuur zijn sierhekwerken van restmateriaal geplaatst. Naast deze vanzelfsprekende techniek en de circulariteit van de sierhekwerken is er meer. Dat een braakliggend kavel midden in de binnenstad is herkend en dit Rotterdamse gezin er nu fijn woont, waarbij tevens de ontbrekende hoek aan deze singel is hersteld, is een prachtig voorbeeld van sociale duurzaamheid.

Beeld Manou Huijbregts

Dit deel van de Noordsingel is een Rotterdams allegaartje aan stijlen en tijdsperiodes. Je vindt er statige 19de-eeuwse panden, jaren ‘80 wooncomplexen, een oude gevangenis, en een vierlaags jaren ‘30 blokje. De Jacob Catsstraat bestaat uit sobere 19de-eeuwse panden en jaren ‘80 stadsvernieuwing in fletse lichtbruine steen. Het hoekpand stelt zich te midden van deze contrasten trots en uitgesproken op. Met een duidelijk eigen karakter probeert ze recht te doen aan haar omgeving.

  • hp_Noordsingel_ARC-Awards_tekeningen_01

    Download
  • hp_Noordsingel_ARC-Awards_tekeningen_02

    Download
  • hp_Noordsingel_ARC-Awards_tekeningen_03

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.