ARC22: ANNA Stay model 2022, de Biesbosch - ANNA

Afgelopen jaar hebben we ongelofelijk veel aanvragen van over de hele wereld ontvangen voor ANNA Stay. Daarnaast gaan we ANNA's plaatsen in natuurgebieden samen met partners als Staatsbosbeheer, Rewilding Europe en African Parcs. Om deze ANNA's te laten functioneren in verschillende klimaten met weinig onderhoud stond ons een grote uitdaging in het ontwerp te wachten. Afgelopen jaar hebben we met een groep experts ANNA Stay doorontwikkeld, nieuwe details bedacht en bestaande details verfijnd.

Toelichting ANNA | Beeld Jorrit 't Hoen

Bijvoorbeeld. We hebben de vakwerkconstructie vormvaster en sterker gemaakt. Dit is gelukt door een combinatie van Accoya, berken multiplex en (verborgen) aluminium verstevigingen. Zo kan ANNA het noodzakelijke, zware dubbele glas dragen en bezwijkt ze niet onder hoge sneeuwladingen in de Zwitserse Alpen of door de gevreesde Bora wind in de Kroatische Velebit. Ook zorgt de combinatie van materialen ervoor dat de spanten nauwelijks uitzetten onder verschillende temperatuur/luchtvochtigheid.

Rails. Beeld Jorrit 't Hoen

De gepatenteerde rails, om de 2500 kilo wegende schil makkelijk met de hand te schuiven en die ten alle tijden winddicht is, is ontstaan vanuit nauwe samenwerking met ingenieurs. In samenwerking met Pim Mulier (Zilveren Kruis) en neuropsycholoog Prof. Sitskoorn is een stevige basis gelegd voor het creëren van een authentieke verbinding met de natuur. Tot slot zijn vele gesprekken met ecologen en boswachters belangrijk geweest voor het creëren van minimale ecologische verstoring.

Uitgangspunten details

1. Flexibiliteit voor maximale (ruimtelijke) beleving op een minimaal oppervlakte
2. Modulair/Flatpack met slimme verbindingen voor snelle plaatsing met minimale verstoring omgeving
3. Veilige en robuuste (mechanische) onderdelen, door iedereen te bedienen en functionerend in verschillende klimaten
4. Lokale produceerbaarheid op betaalbare machines (voor minimaal transport)
5. Sober gebruik van materiaal voor minimale afleiding van natuurlijke omgeving
6. Duurzaam gebruik van materiaal

Vanwege het mechanische karakter is detaillering ongelofelijk belangrijk en is er een voortdurende interactie tussen ingenieurs en ontwerpers. Dit leidt tot testmodellen, om vervolgens verbeteringen door te voeren. Het uiteindelijke ontwerp van een specifiek detail wordt daarna getoetst aan regelgeving, veiligheid en produceerbaarheid. Ook gebruikerservaringen van 1,5 jaar verhuur in natuurgebied De Maashorst zijn cruciaal geweest in het ontwerp (ons ANNA Lab).

Spanten in het dak. Beeld Jorrit 't Hoen

Resultaatvoorbeelden

- Sober: twee materiaalgroepen, geborsteld RVS/Alu en warm hout.
- Veilig: de schuivende delen voorzien van kabel handrem, teen/vinger veilig.
- Modulair/Flatpack: spanten passen in elkaar met droge houtverbinding. 26 voor ANNA ontworpen alu profielen voor veilig, demontabel en waterdicht dubbel glas.
- Flexibel: winddichte alu rails, RVS ventilatie strippen in bad in de vloer, opbergvakken vloerpanelen, spindelsysteem opbergbare bed, apothekerskast met tafel.
- Afwerking: Accoya in douche

ANNA is modulair met korte bouw- en afbouwtijd (±7 dagen) en dus minimale ecologische verstoring op locatie tot gevolg. Ze is gebouwd in Accoya hout met in LCA bewezen de hoogste cradle-to-cradle waardering. 80% kan via een digitaal bestand in de toekomst overal ter wereld lokaal op CNC machines en 3D printers (geprint bevestigingsmateriaal) worden geproduceerd. Volgens Rau’s principes van het materialenpaspoort zijn ANNA’s onderdelen te scheiden en te hergebruiken.

De missie van Cabin ANNA is mensen de vrijheid geven om gepassioneerd en bewust te leven als onderdeel van de natuur, voor een betere mentale gezondheid en een rijker leven.
Dit door:
- mensen het hart van de natuur te laten beleven en zo te laten voelen wat een verblijf op individueel niveau voor geestelijke gezondheid doet.
- maatschappelijk bewustzijn te vergroten over de werkelijke waarde van natuur.
- een deel van de inkomsten in natuurbehoud- en ontwikkeling te investeren.

  • Arc-Detail-awards-ANNA-Stay-2022-main

    Download
  • Arc-Details-awards-ANNA-Stay-2022-Detail

    Download
  • Technische-tekeningen-ANNA-Stay-2022

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.