ARC22: OurDomain, Rotterdam - Tangram Architekten

OurDomain is een eigentijds onderkomen ('community') voor studenten en starters, maar het gebouw reflecteert ook het verleden. De 70 meter hoge woontoren staat op een complex kavel dat sinds het Duitse bombardement van 14 mei 1940 niet was herbouwd. Met OurDomain is het laatste puzzelstuk van de wederopbouw aan de Maaskant gelegd. Het gebouw dicht het 'gat' in de stedelijke rand van het centrum, creëert een nieuwe 'toegangspoort' en zorgt met zijn open plint voor levendigheid op straatniveau.

Toelichting Tangram Architekten | Beeld John Lewis Marshall, Meijeske Fotografie en Jan de Groen

OurDomain is alzijdig, met uitzichten naar alle kanten. De plint heeft rondom een open karakter, het straatleven zet zich voort in het gebouw. Aan de zijde van de Wijnhaven is met een bar/restaurant en terras extra verblijfskwaliteit gekomen. Ook is de steeg – door het bombardement verdwenen – terug (wandelgebied). De grillige gevelprint van het gebouw refereert aan de verwoestingen van de WOII; het is een abstracte weergave van een foto van de verwoeste havens uit de oorlogstijd.

De productie van de gevelpanelen, naar ontwerp van architect Charlotte ten Dijke op basis van een historische foto, leidde tot proces- en materiaalinnovaties. Met gevelleverancier WVH en Alumet is samen gewerkt om met een etstechniek de afbeelding op het aluminium te borgen. Ook constructief was het gebouw een uitdaging: bouwend tegen de Willemsbrug, met als doel een maximale transparantie op de onderste lagen, moest het dunne gebouw toch voldoende dwarsstabiliteit krijgen.

OurDomain. Beeld John Lewis Marshall
OurDomain. Beeld John Lewis Marshall

De geanodiseerde gevelpanelen hebben door een dubbel anodisatieproces een grote gelaagdheid gekregen. De levendige print toont zich overdag in goud en brons. De basis vormt een geanodiseerd aluminium composiet paneel waar de afbeelding op is geëtst. De plaat is daarna nog een keer geëtst en opnieuw geanodiseerd. Dit zorgt voor de verschillende kleurschakeringen en glansgraden, afhankelijk van hoe de zon valt op de gevel.

OurDomain voldoet aan alle hoge duurzaamheidseisen. Duurzaamheid in een verdichte stad betekent ook de auto weren. Het gebouw heeft de grootste fietskelder van de stad- en geen autoparkeren. Ook kunnen fietsen en huishoudelijke spullen worden gehuurd, zodat niet iedereen die hoeft te kopen. Tenslotte: met zijn trotse vorm en betekenisvolle gevelprint is OurDomain onderdeel van het collectieve geheugen van Rotterdam. Het vertelt het verhaal van de plek en de bewogen geschiedenis, én toont hoop.

OurDomain. Beeld John Lewis Marshall
OurDomain. Beeld John Lewis Marshall

OurDomain is onderscheidend maar tevens visueel in lijn met omliggende panden. Het gebouw heeft twee hoogtelijnen (25 en 70 meter) die corresponderen met de ‘buren’, waaronder het historische pand van de Willem de Kooning Academie. Er zijn twee maaiveldniveaus: vanaf de André van der Louwbrug en de Wijnhaven. De splitlevelindeling van de woontoren en het restaurant verbindt deze niveaus. Door verbindingen en entrees op verschillende lagen is er maximale openheid en connectie met de straat.

OurDomain ligt tussen de Wijnhaven en het centrum. Als ‘scharniergebouw’ heeft het daarom publiek toegankelijke functies zoals horeca en een kapper. OurDomain is ook een community. Om het stadswonen in een klein appartement aangenaam te maken zijn er veel collectieve voorzieningen en ontmoetingsruimtes. Van city lounge, gameroom, wasruimte en bioscoop tot muziekkamer, fitness, studieruimte en bar. Kers op de taart is het spectaculaire dakterras van 600 m2 met uitzicht over de stad en de Maas.

 • Begane-Grond-OurDomain-Rotterdam

  Download
 • 1st-Verdieping_Versie-III

  Download
 • 12e-Verdieping_Versie-III

  Download
 • 24ste-Verdieping-Dakterras-OurDomain-Rotterdam

  Download
 • Dwarsdoorsnede-OurDomain-Rotterdam

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.