ARC22: Veldhuis, Noord-Brabant - LMNL Office

Aan een historische straat met oude boerderijen ligt het Veldhuis. De lokale boerderij typologie is aangepast aan de behoefte van de familie om een moderne woning met traditionele referenties te bouwen. Het is een low-impact huis met hoog afwerkniveau, gemaakt van natuurlijke en duurzame materialen. Door de transformaties van het volume hebben alle ruimtes een eigen afgestemde relatie met de omgeving, licht en lucht.

Toelichting LMNL Office | Beeld LMNL Office

De opdrachtgevers kwamen met een zeer gedetailleerd programma van eisen en een locatie. Niet alleen hun ruimtelijke voorkeuren (typen en indelingen van kamers), maar ook materiaalkeuzes zoals geglazuurde IJsselstenen en een rieten kap. De archetypische woonboerderij is als volume getransformeerd; met een verloop in hoogte en breedte, verandadaken en een verschuiving van de daklijn om licht in het hart van de woonruimte te krijgen en een garage te creëren.

Veldhuis, LMNL office. Beeld LMNL Office.
Beeld LMNL Office

De dakopbouw is ontwikkeld in samenwerking met de adviseurs van Groene Bouwmaterialen te Heusden en De Vakfederatie Rietdekkers. Het dak is geheel opgebouwd uit duurzame bio-based materialen. Daarmee is het het eerste geheel damp-open CLT met rieten dak ter wereld. In dit detail is ook meteen duidelijk dat alle gebruikte producten zo lokaal en duurzaam mogelijk gezocht zijn. CLT, isolatie en constructieplaten uit Duitsland en riet uit Nederland.

De complexe constructie is geprefabriceerd uit CLT van duurzaam gewonnen hout, en is volledig hernieuwbaar, lichtgewicht en recyclebaar. CLT doet tegelijk dienst als basis voor een warm en aangenaam interieur. Hierin is gekozen voor een subtiel palet: kalkstuc en behandelde houten wanden en plafonds contrasteren met de eikenhouten vloeren en kozijnen. Er zijn kleuraccenten toegevoegd om persoonlijkheid aan ruimtes te geven. In alle materialen is de textuur, kleur en nerf van essentieel belang.

Veldhuis, LMNL office. Beeld LMNL Office.
Beeld LMNL Office

Natuurlijke materialen worden op een moderne manier gebruikt. Het gebouw is geïsoleerd met houtvezelplaten en is volledig dampopen, waardoor een voorbeeldige luchtkwaliteit binnenshuis wordt geboden. Het CLT hout, leemstenen wanden en kalk pleister afwerking dragen bij aan een comfortabel binnenklimaat door hun ademend vermogen. Dit betekent dat het gebouw minder afhankelijk is van installatietechniek en meer van materiaaltechnologie, met een direct waarneembare natuurlijke beleving.

De woning is in nauw contact met de opdrachtgevers ontworpen, met aandacht voor levensloopbestendigheid, indeling en materialisering. De gekozen materialen dragen bij aan een comfortabel binnenklimaat door hun ademend vermogen en regulerende eigenschappen. Door kleuraccenten is persoonlijkheid aan ruimtes geven. De detaillering van het interieur refereren aan vroegere woningen en meubels van de bewoners, zo ontstaat een huis waar de levens van de opdrachtgevers al in verweven zijn.

Veldhuis, LMNL office. Beeld LMNL Office.
Beeld LMNL Office

Als architecten en landschapsarchitecten geloven wij in ontwerpen waarbij de gebouwde vorm en het levende landschap van elkaar profiteren en naadloos op elkaar aansluiten. Ons doel is om die interactie tussen architectuur en landschap te ontwerpen. Duurzaamheid is een prioriteit voor ons, al onze gebouwde projecten maken gebruik van duurzame materialen. We hopen met dit project te laten zien dat er vraag is naar duurzaam, gezonde huizen, gemaakt van natuurlijke materialen.

Documentatie

Download

Lees meer over

Redactie de Architect

Redactie de Architect

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.