de Architect
de Architect

ARC22: Museum van Bommel van Dam, Venlo - BiermanHenket

Museum van Bommel van Dam wenste een nieuwe huisvesting om grotere bezoekersaantallen te kunnen faciliteren en zich te manifesteren als culturele ontmoetingsplaats in de stad. Tegelijkertijd vroeg het voormalige postkantoor, een in 1938 door Hayo Hoekstra ontworpen rijksmonument, om een nieuwe bestemming. Eigenaar gemeente Venlo vraagt als opdrachtgever: een zichtbaar museumkwartier, stimuleren duurzame gebouw ontwikkelingen en behoud en versterken van het karakter van de binnenstad.

Toelichting BiermanHenket | Beeld Stijn Poelstra

Het concept – van visie, ontwerp tot uitvoering – is een hoogwaardige, duurzame transformatie van het monumentale postkantoor naar een toekomstbestendig en uitnodigend museum. Het moest een plek worden die letterlijk en figuur midden in de stad staat: ruimte voor inspiratie en verbinding, laagdrempelig en uitnodigend waar ruimte is voor ontmoeting en debat. Ook is de oude identiteit van het postkantoor verwerkt in het interieur en exterieur, bvb in de eye-catcher op het dak : het kunstvenster.

Museum van Bommel van Dam, Venlo, BiermanHenket. Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

BiermanHenket kijkt bij elke opgave met het uitgangspunt dat het ontwerp niet ophoudt bij architectuur: interieur is onlosmakelijk met architectuur verbonden. Voor de interieuropgaven zijn veel samenwerkingen gezocht met jonge ontwerpers en lokale bedrijven, zoals bijvoorbeeld Luidspreker, Stonecycling en Kiki van Eijck. Kiki van Eijck heeft een bank ontworpen de uit verschillende modules is opgebouwd. Die bank is bekleed met resten leer van Leolux, die op kleur gesorteerd zijn.

Bij alle toegepaste materialen is duurzaamheid een uitgangspunt in het ontwerp: restafval van glas tbv kleuring van tegels van de entreebalie en museumbar, geanodiseerde aluminium shingles als gevelbekleding, bamboebekleding in het kunstvenster, biocomposiet entreepanelen tot gerecyclede stoffen luchtkanalen. Hierdoor ontstaat een natuurlijk kleurenpalet: van fris champagne geanodiseerd aluminium, blank multiplex en bamboe, tot de donkere kleuren van blauwstaal.

Het monumentale postkantoor is voor de herbestemming optimaal verduurzaamd door nauwe samenwerking tussen architect, bouwfysicus en installatie-adviseur. Het gebouw is nu gasloos en beschikt over een perfect museaal binnenklimaat mét behoud van de monumentale waarde. Het interieur is zo ontworpen dat het volledig demontabel is en daarmee na verloop van tijd eenvoudig te recyclen.

Museum van Bommel van Dam, Venlo, BiermanHenket. Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra

Museum van Bommel van Dam moest niet alleen een mooi en functionerend museumgebouw worden, maar deze nieuwe functie voor dit gebouw moest ook een impuls zijn voor de stad. Deze impuls wordt onder meer bereikt door ruim de helft van het gebouw publiek toegankelijk te laten zijn: een doorsteek als passant is straks mogelijk én het eigentijdse en eveneens vrij toegankelijke kunstvenster biedt een fraai uitzicht over de Keulsepoort en de binnenstad van Venlo.

Het sculpturale kunstvenster, een van de twee nieuwe blikvangers van het museum, is aan de buitenzijde bekleed met aluminium shingles. Een volledig recyclebaar product, met een lange levensduur en lage onderhoudseisen. De vorm en de vouwen refereren aan enveloppen en daarmee aan de geschiedenis van het postkantoor. De binnenzijde is afgewerkt met bamboe, waarbij dit materiaal de organische vorm naadloos volgt.

Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra
Beeld Stijn Poelstra