ARC22: Oever Gallery, Oostende - 5AM

De mensen achter Oever gaven 5AM design studio carte blanche voor het spatial design van hun nieuwe Galerij. De sterke link met graffiti, street en urban art vormde de basis voor het interieurconcept. De uitdaging? Een ruimte creëren voor creatief experiment, die een nieuwe generatie kunstenaars inspireert aan de ene kant, maar ook een uitnodigende energie uitstraalt voor toevallige passanten die binnenwandelen voor een koffie of boek.

Toelichting 5AM | Beeld Bob Jansenss

5AM besloot om alles om te draaien. We haalden het typische canvas van de street artist, de betonnen jungle, op een minimalistische manier binnen in de galerie. Het monochrome grijze kleurenpalet verwijst naar de dominante kleur van de stad Oostende en zijn ruwheid. Gladde en grove texturen wisselen elkaar af. Urban art functioneert vaak als culturele commentaar, het bevat felle kleuren en opvallende vormen en herkenbare cartoon personages, gecombineerd met een herkenbaar vleugje humor.

Oever Gallery, Oostende, 5AM. Beeld Bob Jansenss
Beeld Bob Jansenss

Oever is gelegen in het havengebied van Oostende, de enige echte stad aan de Belgische kust. In de volksmond wordt Oostende ‘Bruxelles plage’ genoemd, omdat het historisch gezien de geliefde badplaats van de rijke bewoners uit onze hoofdstad was. Vandaag voel je nog steeds de vergane glorie van wat ooit een rijke stad was. Oostende is een haven geworden voor creatievelingen en heeft zelf haar eigen street art festival. Een passende locatie voor een hedendaagse kunstgalerie.

De materialenmix van ruw beton, grove stucco, spiegels, geborsteld aluminium en glanzende, opvallende vormen die dienst doen als displays bieden een contrast en leidraad doorheen de ruimte. Oever heeft persoonlijkheid, maar geeft het podium aan de kunstenaars. Er werd een accentkleur van aquamarijn blauw toegevoegd in de toiletten en in het gebruik van de iconische Moustache Bold chairs.

Oever Gallery, Oostende, 5AM. Beeld Bob Jansenss
Beeld Bob Jansenss

De open ruimte kan verdeeld worden in zones door het gebruik van een slim, vrijstaand systeem dat volledige flexibiliteit biedt en makkelijk opgebouwd en uitgebreid kan worden waar en wanneer nodig, zonder gebruik van tools. Display elementen en achtergrond panelen in verschillende maten en kleuren kunnen worden toegevoegd naar wens.

“We hebben zones gecreëerd door het gebruik van een flexibel systeem en focuspunten die de verschillende activiteiten benadrukken. De algemene grijze ruimte en de verschillende texturen en materialen bieden een volwaardige beleving. Functionaliteit kan en zou ook mooi moeten zijn.” zegt Amber Feijen, designer bij 5AM.

Tekeningen

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.