ARC22: Vijzelgracht, Amsterdam - Benthem Crouwel Architects

Een 17e-eeuws wevershuis en rijksmonument uit 1670 is onder andere door Benthem Crouwel getransformeerd tot een hedendaagse gezingswoning. Het pand is in 2008 verzakt door de aanbouw van de Noord/Zuidlijn en onbewoonbaar verklaard. In 2015 is het voorzien van een nieuwe fundering, verder is de oorspronkelijke hoofdopzet behouden en moet het pand worden gerenoveerd waarbij de woonfunctie wordt hersteld zonder het monument aan te tasten.

Toelichting Benthem Crouwel Architects | Beeld Jannes Linders

Er is beoogd door een combinatie van restauratie en hergebruik van oude elementen en nieuwe toevoegingen het huis weer in een goede balans te brengen. Er is gewerkt met zoveel mogelijk respect voor het oorspronkelijke monument maar zorgvuldig gezocht naar creatieve oplossingen om het naar deze tijd te transformeren. Zo is een modern stadshuis ontstaan waaraan de tijd en het veranderde gebruik afleesbaar is.

Vijzelgracht, Amsterdam, Benthem Crouwel. Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders

Er is architectuurhistorisch onderzoek, onderzoek naar de voormalige eigenaars en kleuronderzoek van het interieur uitgevoerd en als input gebruikt voor de indeling en inrichting. Er is gebruik gemaakt van een adviseur duurzaamheid en samengewerkt met externe partijen voor advies over bouwfysica en installaties, beeldende kunst, interieuroplossingen, en voor de tuin. Al deze disciplines zijn samengebracht in het ontwerp waardoor het een grote creatieve meerwaarde heeft gekregen.

Uiteenlopende ambachtelijke en innovatieve technieken en materialen zijn gebruikt. Naast elkaar vindt men originele houten wanden, kozijnen, vloeren en trappen en nieuwe rvs en houten wanden, stalen kozijnen, terrazzo-, houten- en gietvloeren, glazen balustrades, kleurfolies en polyester bekledingen. Het kleurpalet is gebruikt als verbinding en versterking.

Vijzelgracht, Amsterdam, Benthem Crouwel. Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders

Het project toont een zorgvuldige omgang met cultureel erfgoed, door restauratie en hergebruik van materialen en creatieve, energiezuinige oplossingen. Zo is de gasaansluiting verwijderd, is er extra geïsoleerd en zijn een warmtepomp en vloerverwarming geïnstalleerd. Het project speelt bovendien in op de huidige noodzaak voor duurzaamheid door het hernieuwen van de mogelijkheid tot wonen in de binnenstad en het leefbaar houden van de buurt.

Vijzelgracht, Amsterdam, Benthem Crouwel. Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders

Het ontwerp is een afgewogen combinatie van historische elementen en hedendaags comfort; kleurtoepassing; ambachtelijke en innovatieve technieken. Een eigentijds huis, toegerust met alle functionaliteiten om aan hedendaagse behoeften te voldoen. Het exterieur past, het interieur verrast, maar het geheel blijft door het behoud van de oorspronkelijke hoofdopzet en originele kenmerken en materialen aansluiten bij de omgeving.

Een goed voorbeeld van stadsherstel waarbij oude panden in hernieuwde glorie worden hersteld en daarmee weer in hun woonfunctie kunnen voorzien.

Documentatie

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.