ARC22: Hourglass, Amsterdam _ Powerhouse Company

Powerhouse Company ontwierp een uitgebalanceerd interieur voor een advocatenkantoor in het Hourglass gebouw ontworpen door Dam & Partners. De wens was een interieurontwerp dat aansluit bij de architectuur van het gebouw. De opdrachtgevers wilden een interieur dat de bedrijfswaarden transparantie, kwaliteit en inclusiviteit weerspiegelt en hadden een duidelijk beeld voor ogen van heldere programma eisen. Het ambitieniveau was hoog: het interieur moest allure uitstralen, maar ook toegankelijkheid.

Toelichting Powerhouse Company | Beeld Sebastian van Damme

Powerhouse Company organiseerde workshops met de gebruikers om precies in kaart te brengen wat ze nodig hadden, en hoe ze de ruimtes gingen gebruiken. Zo is er een perfecte balans tussen open en gesloten werkruimtes gerealiseerd. Vanwege de vertrouwelijke aard van werkzaamheden bevinden veel van de 750 werkplekken zich in afgesloten ruimtes. Er is gezorgd voor voldoende gelegenheid tot interactie, met afwisseling tussen werk- en break out ruimten.

Hourglass, Amsterdam, Powerhouse. Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

We hebben de vraag om een laagdrempelig en toegankelijk kantoor op verschillende manieren vertaald naar het interieur. Om een centrale ontmoetingsruimte te creëren die het tegenwicht vormt voor de gesloten ruimtes, hebben we het atrium aangepast. Hiermee ontstaat een laag tussen gebouw en interieur. De royale trap in de open lobby leidt omhoog naar het lichte atrium. Uit het zicht bevindt zich een tweede, meer besloten atrium; een bibliotheek-achtige omgeving voor de medewerkers.

Er is veel aandacht besteed aan materiaalonderzoek en details. Het moderne advocatenkantoor, met een lange traditie benadrukt met hoogwaardige, natuurlijke materialen. Hout voor warmte en marmer voor een chique uitstraling. Er zijn veel maatwerk meubelen vervaardigd, zoals bureaus die op allerlei manieren geconfigureerd kunnen worden. Bijzonder is de familie van nissen met ingebouwde banken. Deze komen op verschillende plekken in het gebouw voor met verschillende stoffen die passen bij de sfeer.

Hourglass, Amsterdam, Powerhouse. Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

We hebben gekeken welke meubels en materialen geïntegreerd konden worden, met oog op de grondstoffen, duurzaamheid en productie ervan. Een selectie items zoals armaturen en meubels zoals klassieke Eames stoelen van het oude kantoor ging mee voor hergebruik. Beplanting keert steeds terug voor rust, schone lucht en minder stress, zoals de opvallende groene wand bij de entree, maar ook planten in de bibliotheek en tussen werkruimten. Van de kleine Boardroom hebben we zelfs een ‘tuinkamer’ gemaakt.

Met het interieur hebben we verschillende behoeften gecombineerd: sfeervolle openbare ruimtes voor cliënten, ruimtes voor bijeenkomsten, gezelligheid en privé-werkplekken voor juridisch werk. De toegepaste kleuren zijn verbonden aan de functies, waarbij onderscheid is gemaakt in ontvangen, ontmoeten, focus en gastvrijheid. Ondanks de grote schaal van het project hebben we overal in het gebouw de menselijke maat behouden.

Hourglass, Amsterdam, Powerhouse. Beeld Sebastian van Damme
Beeld Sebastian van Damme

Het interieur heeft een huiselijke gelaagdheid gekregen dankzij de vele maatwerk oplossingen, natuurlijke materialen en uitgebalanceerde meubilering. Hierbij speelde ook de open houding van de opdrachtgever een grote rol. Powerhouse Company heeft bijzondere keuzes kunnen maken, vanwege het vertrouwen van de opdrachtgever.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.