ARC22: Kindcentrum De Samenstroom, Hellevoetsluis - De Zwarte Hond

In augustus 2021 leverde De Zwarte Hond het Kindcentrum 'De Samenstroom' in Hellevoetsluis op. De Samenstroom is een multifunctioneel kindcentrum, waar meerdere functies onder een dak zijn gebracht. In de uitwerking van het ontwerp staan innovatieve onderwijsconcepten centraal - zoals lesgeven zonder klaslokalen - en het is een ode aan de industriële geschiedenis van deze nieuwe plek.

Toelichting De Zwarte Hond | Beeld Scagliola Brakkee

De Zwarte Hond heeft in De Samenstroom meerdere programma’s uitgewerkt: een maatschappelijk, een historisch en een duurzaamheidsprogramma. Daar horen voorzieningen als een school en kinderopvang bij, waarin de klaslokalen met een openvloerplan zijn ingedeeld voor vrijheid en flexibiliteit. De geschiedenis van de plek en de toekomst waren belangrijke inspiratiebronnen. In het silhouet en de gevelbekleding van het kindcentrum is bijvoorbeeld de echo van het verleden zichtbaar.

Bij het ontwerpproces waren meerdere partijen betrokken. Met de constructieadviseurs Breedid heeft De Zwarte Hond voor meerdere ontwerpen samengewerkt in de totstandkoming van het schetsontwerp. Voor het definitieve ontwerp is verder gewerkt met het constructiebedrijf SWINN.

De stalen, maar liefst veertien meter overspannende, draagconstructie is actief onderdeel van de stoere uitstraling. In het interieur is de staalconstructie in het zicht gelaten, wat tezamen met de ribben in de plafonds een fraai lijnenspel oplevert. Het rossige staal draagt bij aan het stoere, ietwat ruige karakter van het gebouw. In de stalen gevel zijn geronde gevelopeningen - ‘patrijspoorten’ - gesneden, waarmee het ontwerp een knipoog geeft naar de scheepsvaart in Hellevoetsluis.

Kindcentrum De Samenstroom. Beeld Scagliola Brakkee
Kindcentrum De Samenstroom. Beeld Scagliola Brakkee

Het ontwerp laat een zo klein mogelijke voetdruk achter en functioneert vrijwel energieneutraal. In een unieke samenwerking met bouwbedrijf Cordeel is gebruik gemaakt van elektrische bouwmachines om het nabijgelegen beschermde Natura-2000 gebied niet te belasten. Er zijn groene daken en een groen ecologisch speelplein gerealiseerd.

Het gebouw vertelt verschillende verhalen. Met de roestkleurige gevelbekleding van cortenstaal verhaalt het gebouw over het industriële verleden van het gebied. De ronde vorm van de sheds refereren aan de grote getoogde daken van de naburige fabriekshallen. Deze kenmerkende sheds geven het gebouw identiteit aan de buitenkant en zorgen binnen voor een overvloed aan licht. Hiermee verbindt De Zwarte Hond de oude en de nieuwe wereld, waarin een gezonde leeromgeving met veel daglicht is ontstaan.

Het ontwerp geeft uitdrukking aan het belang van een gezonde leeromgeving. De plint van het gebouw, waar de jongste kinderen les krijgen, is volledig transparant en open en voorzien van een rondom doorlopende leerveranda. Deze veranda creëert extra lesruimte in de buitenlucht en biedt de kinderen spannende speelplekken.

De-Zwarte-Hond_De-Samenstroom_tekeningen-1

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.