ARC22: Clifford Chance, Amsterdam - Fokkema&Partners Architecten

Clifford Chance is na een grondige renovatie terug gekeerd naar een volledig getransformeerde Droogbak. Voor het advocatenkantoor stond het thema 'where heritage meets innovation' centraal: de historie van het gebouw wordt ervaren als verrijkend, doel was om niet te vervangen, maar enkel wanneer dit samen gaat met de ondersteunde ruimtelijkheid en comfort van een hedendaagse werkomgeving.

Toelichting Fokkema&Partners | Beeld Bram Vreugdenhil

Door de beperkte bewegingsruimte in een monumentale structuur volop te benutten is de complete gebruikerservaring getransformeerd en bied deze ruimte aan praktijk overstijgende samenwerking en multidisciplinaire teams. “Om dit te realiseren moet je een rijksmonument durven aanpakken. Het mag botsen, schuren en een andere kijk geven op alles wat er als zo lang is. Zo ga je de schoonheid weer zien, maak je de historie je eigen en is er nieuwe ruimtelijkheid in te ontdekken." aldus Laura Atsma.

Clifford Chance, Amsterdam, Fokkema&Partners. Beeld Bram Vreugdenhil
Beeld Bram Vreugdenhil

Het introverte atrium, voorheen als bibliotheek ook het hart van het gebouw, heeft zich omgekeerd tot een katalysator voor ontmoeting met nieuwe verbindingen vanuit, en rond het atrium. Deze zijn subtiel ingepast maar negeren de dwingende gebouwstructuur met haar imposante gangen en trappen. Mensen kunnen zich nu vrijer bewegen door de ruimte én de organisatie. Dit bied ruimte voor nieuwe perspectieven. Zorgvuldig is met minimale impact op het gebouw, maximaal effect bereikt.

Uitgesproken kleurenvlakken, de tinten gebaseerd op historisch onderzoek, botsen in de stijlkamers met oorspronkelijke lambrisering en ornamenten. Gangen zijn ter plaatse van nieuwe doorgangen naar het atrium gemarkeerd met historische okertinten en de vormgeving van meters hoge nieuwe elementen in het atrium refereert losjes aan de neorenaissance binnen gevel. Al deze verwijzingen roepen vragen op. Waarom die kleur, die vorm? Waarom daar? Zo kennen mensen het gebouw zo betekenis toe.

Clifford Chance, Amsterdam, Fokkema&Partners. Beeld Bram Vreugdenhil
Beeld Bram Vreugdenhil

Tijdloze kwaliteit. Wij hebben met de renovatie een verouderd gebouw nieuw leven ingeblazen. Zorgvuldige en doordachte ingrepen, met minimale impact op het monumentale interieur, waren de sleutel om een maximaal effect te bereiken en de voorbode voor te zijn van een nieuwe toekomst voor dit historische gebouw. Het combineren van innovatie met een duurzame werkomgeving waar mensen zich goed voelen, zorgt bij "de Droogbak" voor een écht duurzaam ontwerp.

De transformatie van de bovenste verdieping tot een open vloer met de originele houten dakspanten in het zicht is illustratief voor uitgesproken keuzes: architectuur die recht doet aan het rijksmonument, maar ook aan de bewoner welke haar liefde voor het erfgoed beantwoordt ziet in een hedendaagse klantervaring en comfortabele werkomgeving die de dynamiek van de organisatie ondersteunt.

Clifford Chance, Amsterdam, Fokkema&Partners. Beeld Bram Vreugdenhil
Beeld Bram Vreugdenhil

De transformatie wordt gekenmerkt door delicate maar belangrijke ingrepen; oorspronkelijke elementen zijn zoveel mogelijk behouden, terwijl tegelijkertijd de ruimtelijke en visuele verbindingen in het gebouw zijn verbeterd en uitgebreid. Zo waren zorgvuldige en doordachte ingrepen, met minimale impact op het monumentale interieur, de sleutel om een maximaal effect te bereiken en de voorbode te zijn van een nieuwe toekomst voor dit historische gebouw.

tekeningen

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.