ARC22: Nationale Nederlanden, Rotterdam - Fokkema&Partners Architecten

Financiële dienstverlener Nationale Nederlanden wilden begin 2019 hun bestaande kantoor in Rotterdam en Den Haag, totaal 37.000m² BVO, verbouwen tot een duurzame, gezonde en inspirerende werkomgeving. Tevens was door de ‘people minded’ benadering de ambitie om dit 100% circulair, Zero Waste en met WELL v2 Platinum te realiseren. De hoge duurzaamheids ambities vergden een wezenlijk andere insteek en denkwijze van alle betrokken partijen om dit project tot een succes te volbrengen.

Toelichting Fokkema&Partners | Beeld Lucas van der Wee

Het eigen kantoor van NN zou dienen als grondstoffendepot voor het nieuwe ontwerp en alle materiaalkeuzes en ontwerpingrepen werden afgewogen en beoordeeld tegen de milieukostenindicator. Hoewel circulariteit prioriteit was moest het eindresultaat ook voldoen aan de hoogwaardige verwachtingen van de gebruikers.

Nationale Nederlanden, Rotterdam, Fokkema&Partners. Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee

Het bereikte kwalitatief hoogwaardige en duurzame eindontwerp is het resultaat van een ontwerpproces waarbij alle leveranciers en oogstpartijen vanaf het begin zijn betrokken en hun expertise hebben ingebracht. Een sprekend voorbeeld is de 5.500 kilogram beton die vrij kwam bij het uitzagen van de vides welke werd hergebruikt voor het maken van de balustrades. Alle expertise was nodig om dit huzarenstuk succesvol te realiseren.

Tijdens de renovatie zijn de bestaande installaties aangepast ten behoeve van de nieuwe indelingen en aangevuld met bewegingsdetectie en CO2-sensoren om het comfort van de gebruiker te verbeteren. De oorspronkelijke plafonds zijn deels weggehaald om een ruimtelijke en afwisselende indeling te kunnen faciliteren. De geoogste minerale plafond panelen zijn op hun beurt gestoffeerd en als akoestische panelen in de vergaderruimtes hergebruikt.

Nationale Nederlanden, Rotterdam, Fokkema&Partners. Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee

Tijdens de bouw werd altijd één van de verdieping aangewezen als ‘oogstverdieping’. Het bestaande constructiehout werd hier verzameld en hergebruikt als basis voor het nieuwe ontwerp. Bestaande pantry’s zijn een-op-een hergebruikt en voorzien van een nieuwe ombouw, betegeld met tegels gemaakt van vrijgekomen bouwafval of geoogste glazen bouwstenen. In het ontwerp is rekening gehouden met standaardmaten van de materialen om snijverliezen en afval bij het verwerken van materialen te minimaliseren.

Het circulariteitsprincipe overbrengen aan de gebruikers is een belangrijk uitgangspunt tijdens het gehele proces geweest. Daartoe hebben we op strategische plekken op materialen aangegeven wat de oorspronkelijke herkomst was. Het toont aan hoeveel creativiteit er nodig was om het maximale uit de beschikbare materialen te halen. Dit is een waanzinnige uitdaging geweest maar ook een bron van ontwerpvrijheid, plezier en trots.

Waar nieuwe materialen zijn toegevoegd, zijn deze volledig circulair, zoals bijvoorbeeld plaatmateriaal gemaakt van restafval of de ombouw van de koffiemachines gemaakt van koffiedik. Daarnaast is 99% van het losse meubilair hergebruikt en enkel aangevuld met second-life meubilair.

Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee
Beeld Lucas van der Wee