ARC22: Stadsloft Lage Duin, Den Haag - ANAROCHA architecture

Het hoekappartement op de zesde verdieping van Lage Duin, het gebouw door CePeZed ontworpen waarin de loft is gerealiseerd, werd casco opgeleverd. De oorspronkelijke plattegrond van CePeZed kende een traditionele opzet voor een 3 kamer appartement. Ana Rocha koos ervoor het interieur als een flexibele loft vorm te geven. De opgave was om de 3 kamer appartement met gang te transformeren in een open ruimte waarin het park en het intense daglicht vanaf iedere plek te beleven zouden zijn.

Toelichting ANAROCHA Architecture | Beeld Christiane Wirth

Om de gevels van de scheidingswanden te bevrijden, en op deze manier de contact met het groen te versterken, werden functies in een centrale unit geïntegreerd. Dit vrijstaande meubel staat middenin de open ruimte en organiseert het programma om zich heen. Vanaf de entreehal scheidt dit volume twee gecreëerde zichtlijnen, die direct contact met het groen bieden en het daglicht tot bij de voordeur brengen. Je komt niet binnen in een donkere gang maar in een, van daglicht voorziene , bibliotheek.

Om een minimalistische ruimte te creëren waar iedere onderdeel op maat is ontworpen en de materialen precies aan elkaar sluiten is er in nauw teamverband gewerkt.

Stadsloft, Den Haag, ANAROCHA. Beeld Christiane Wirth
Beeld Christiane Wirth

Het door CePeZed ontworpen cascogebouw wordt gekarakteriseerd door veel glas en staal, gecombineerd met betonnen elementen, zoals ronde kolommen. In het lege appartement zagen wij vooral het groen van de bomen, ingekaderd door de witte aluminium kozijnen. Deze prachtige sfeer is met warme materialen aangevuld. Een traditioneel eiken visgraatparket is toegepast. De centrale unit is bekleed met 3 meter hoog eiken fineer, waarbij de houtnerven van boven naar beneden doorlopen.

De bewoners zochten een kleinere woning die duurzaam was gebouwd om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het appartement is voorzien van triple glas, een WTW installatie, douche WTW en vloerverwarming. Het interieur is zeer flexibel en opgebouwde uit duurzame materialen zoals hout.

Stadsloft, Den Haag, ANAROCHA. Beeld Christiane Wirth
Beeld Christiane Wirth

Het doel was om een comfortabele woning “voor de rest van ons leven” te creëren. Naast openheid en flexibiliteit is er gestreefd naar een barrière vrije vloer. Om hoogteverschillen tussen het visgraatparket en de PU vloer van de natte cellen te vermijden zijn lagen ondervloeren toegepast. De twee afwerkingsmaterialen sluiten precies aan. Deze nauwe samenwerking is voortgezet door de interieurbouwer. Alle inbouwkasten en alle deuren zijn op maat ontworpen.

Voor de natte cellen werd gestreefd naar een minimalistische, rustige sfeer: de vloer is met een lichte maar warme PU laag afgewerkt die goed bij het eikenparket aansluit. De wanden zijn met simpele 10×10 witte tegeltjes afgewerkt. Voor een van de wanden van zowel de badkamer als het toilet is een Mosa Kho Liang tegelpatroon ontworpen. Deze worden in de ruimtes weerspiegeld door de ingebouwde kasten die spiegelwanden vormen.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.