ARC22: Huis in de duinen, Terschelling - Unknown Architects

Een gezin vroeg ons een vakantiehuis te ontwerpen op een voor hen heel dierbare plek vlak aan de noodzeekust van Terschelling. Een plek waar de familie al generaties lang de vakanties doorbrengt. Deze vraag bevat direct ook de grootste uitdaging die met zo'n opgave gepaard gaat: hoe ontwerp je een gebouw op een prachtige plek zonder deze plek te verstoren?

Toelichting Unknown Architects | Beeld MWA Hart Nibbrig

Een gezin vroeg ons een vakantiehuis te ontwerpen op een voor hen heel dierbare plek vlak aan de noodzeekust van Terschelling. Een plek waar de familie al generaties lang de vakanties doorbrengt. Deze vraag bevat direct ook de grootste uitdaging die met zo’n opgave gepaard gaat: hoe ontwerp je een gebouw op een prachtige plek zonder deze plek te verstoren?

Door gebruik te maken van het profiel van het duinlandschap hebben wij het grootste deel van het programma in het duin kunnen schuiven. In het souterrain zijn dienende ruimtes opgenomen en twee slaapkamers en een tweede entree. De begane grond springt terug ten opzichte van het souterrain waardoor een terras ontstaat en het gebouw zich bescheiden toont naar de omgeving. Hier bevindt zich een ruim woonvertrek met daaraan geschakeld een keuken ook bevindt hier zich nog een slaapkamer met badkamer.

Beeld MWA Hart Nibbrig

Vanaf de start van het ontwerpproces hebben wij externe adviseurs betrokken bij het ontwerpproces zoals een constructeur, klimaatadviseur, bouwkostendeskundige en zijn wij in gesprek gegaan met een kozijnenbouwer en CLT-leverancier. Op deze manier konden wij een ontwerp maken waarin constructie, installaties, zonwering etc. kon worden samengebracht tot een geïntegreerd en financieel haalbaar ontwerp. In de bouwfase hebben wij intensief contact gehad met alle uitvoerende partijen.

Het vakantiehuis is zwaar gematerialiseerd waar het huis de duinen raakt en licht waar de woning in de lucht reikt. Dit is in de detaillering doorgezet: kozijnen in het souterrain zijn terugliggend geplaatst om de massa van de basis te benadrukken terwijl het dak juist een overstek heeft en zo rank mogelijk gedetailleerd is om zwevend te ogen.

Vanaf de start van het ontwerpproces hebben wij gezocht naar een uitwerking van de details die aansloot bij de uitgangspunten van het ontwerp en daarmee de logica van het ontwerp volgt. Door intensief overleg met de verschillende onderaannemers en leveranciers hebben wij deze uitgangspunten kunnen vertalen in maakbare en vanzelfsprekende details. Door deze verschillende partijen in een vroeg stadium te betrekken bij het ontwerpproces hebben wij in de bouwfase geen aanpassingen hoeven doorvoeren.

Beeld MWA Hart Nibbrig

De details ogen eenvoudig maar zijn het resultaat van vele discussies. De ruimtelijke kwaliteit die het resultaat van de details zijn is groot. Doordat bijvoorbeeld op de begane grond de kozijnen zo ver mogelijk naar buiten zijn geplaatst en de vensterbank tegelijkertijd fungeert als glaslat is een prachtig eenvoudig ogende zit ontstaan waar ruimte is om heerlijk te mijmeren en over het landschap uit te kijken. Ook de in de kozijnen geïntegreerde ventilatieroosters vormen een logisch geheel.

Een groot deel van het huis is geprefabriceerd, waardoor de bouwtijd kort was en zo de impact op het omliggende gebied beperkt. De begane grond en kapconstructie zijn volledig opgebouwd in kruislings verlijmd hout. De woning wordt verwarmd en gekoeld door middel van een warmtepomp i.c.m. een bodemlus. Geïntegreerde gevelroosters in het panoramavenster zorgen voor natuurlijke toevoer van frisse lucht. Het overstek biedt bescherming tegen de hoog staande zomerzon.

Het huis is opgebouwd als een stapeling van drie elementen: een massieve betonnen basis, daarop een panoramavenster dat de begane grond met het duinlandschap verbindt en een assymetrisch houten tentdak met overstek rondom. Een serie zonnerakken is vrij te plaatsen in de kozijnen om naar behoefte schaduw en privacy te geven aan de bewoners.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.