ARC22: Houten huis, Monster - derksen|windt architecten

De opdrachtgevers wisten een mooi kavel aan een klein laantje vlak bij de duinen in Monster te kopen. Alles was nog open, van de plek van het huis op het kavel tot de bouwhoogtes en de ontsluiting. De wens van de opdrachtgevers was een huis te realiseren met échte materialen, verbonden met de omgeving. Van daaruit zochten de architecten een zo eerlijk mogelijke manier van omgaan met materiaal, richting, bezonning en zicht. Dat kwam samen in dit ontwerp.

Toelichting derksen|windt architecten | Beeld René de Wit

Het als eerst gepresenteerde ontwerp is bijna letterlijk zo gerealiseerd. Ambitieuze keuzes als een constructie die het huis vormt, waarbij de vlakken van de gevel gevuld worden, waren al in de eerste maquette te zien. Het beeld, waar ook de opdrachtgevers van begin af aan in geloofden, is bijna onveranderd gebleven, het is alleen van renders en plattegronden een werkelijk gebouwde woning geworden. En dat proces daartoe is moeilijk, vol uitdagingen, maar loont.

Beeld René de Wit

Het hout komt van De Groot Vroomshoop, een mooi gelamineerde Nederlands Lariks constructie, voor kolommen liggers en CLT vloerdelen, die na veel voorbereidend werk in intensieve samenwerking met de architect snel en tot op de millimeter nauwkeurig geproduceerd en geplaatst is. De aannemer was ook nauw betrokken en heeft de HSB wanden deels geprefabriceerd om ook hier snel en nauwkeurig te kunnen aansluiten. Tot slot vullen de kozijnen, ook prefab, de laatste on-gesloten delen van het gebouw.

De constructie is geprefabriceerd met gelamineerd hout waardoor de structuur van het huis binnen enkele dagen overeind stond. Het hout, gemaakt van Nederlands lariks, is in meerdere lagen verlijmd waardoor het zeer sterk is. De wanden waartegen de verticale delen in de gevel zijn geplaatst zijn juist van een lichter houtskeletbouw frame. Hierdoor kon er naast een laag gewicht ook met een minimale wanddikte worden gewerkt, waarmee de kolommen goed zichtbaar zijn gebleven.

Beeld René de Wit

De moeilijkheid zat er in de details zo puur mogelijk te houden. Over elk detail moest een uitspraak gedaan worden om een simpel ogend ontwerp ook eenvoudig en helder gerealiseerd te krijgen. Het hout van de constructie wilden de architecten letterlijk van binnen naar buiten laten doorsteken. Ondanks de lastige regelgeving en met behulp van TRISCO modellen en simulaties is het gelukt dit aan de nieuwbouweisen te laten voldoen.

Hiermee is het beeld wat gemaakt is uniek voor woningen van de huidige standaard. Het is bijna alsof het is gebouwd om te laten zien wat er kan, alleen is dat nooit de achterliggende gedachte geweest. Het ging om een eerlijkheid, structuur en verhoudingen, mooie verdelingen die zowel buiten als binnen voelbaar zijn. In de optiek van de opdrachtgevers en architecten is dit gelukt.

Duurzaamheid is voor de architecten altijd een basis. Het ontwerp spreekt hierin voor zich vanuit het slimme hout gebruik, maar komt ook terug in bijvoorbeeld het groendak, de zonnepanelen en de efficiënte installaties. Een zeer toekomstbestendig huis, wat super goed en flexibel bruikbaar is, gemaakt van prachtige duurzame circulaire materialen.

De ruimtes in het huis zijn georiënteerd op bepaalde doorkijken naar andere ruimtes of delen van de tuin. Zo is er een voor de opdrachtgevers belangrijke stiltekamer, is er een ritme in de overgangen van entree naar keuken naar woonkamer en hebben alle slaapkamers een eigen connectie met buiten. De zichtbare houten constructie en afwisseling van open en dichte vlakken, inclusief het houten plafond, creëren een rustige en sfeervolle ervaring.

tekeningen-een-markant-houten-huis-2-1

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.