ARC22: Kleuronderzoek Clifford Chance, Amsterdam - Fokkema&Partners Architecten

Clifford Chance is na een grondige renovatie terug gekeerd naar een volledig getransformeerde Droogbak. Voor het advocatenkantoor stond het thema ‘where heritage meets innovation’ centraal: de historie van het gebouw wordt ervaren als verrijkend, doel was om niet te vervangen, maar enkel wanneer dit samen gaat met de ondersteunde ruimtelijkheid en comfort van een hedendaagse werkomgeving.

Toelichting Fokkema & Partners Architecten | Beeld Bram Vreugdenhil

Door de beperkte bewegingsruimte in een monumentale structuur volop te benutten is de complete gebruikerservaring getransformeerd en bied deze ruimte aan praktijk overstijgende samenwerking en multidisciplinaire teams. “Om dit te realiseren moet je een rijksmonument durven aanpakken. Het mag botsen, schuren en een andere kijk geven op alles wat er als zo lang is. Zo ga je de schoonheid weer zien, maak je de historie je eigen en is er nieuwe ruimtelijkheid in te ontdekken.” (Laura Atsma)

Na gesprekken met de RCE werd de wens geuit om terug te gaan naar de oorspronkelijke kleurstelling van het monument. Josefien&CO. heeft derhalve een kleuronderzoek uitgevoerd met chirurgische precisie. Dit is gedaan voor de gangen, de hoofdvergaderruimtes en begane grond. Uit dit onderzoek bleek dat er vooral oker- bruin en trompe d’oeil verfsystemen zijn gebruikt.

Clifford Chance – Droogbak, Amsterdam. Beeld Bram Vreugdenhil

Met het hedendaags gebruik zijn de kleuren van het oude ontwerp niet meer comfortabel en te donker. Gekozen is daarom om de klassieke kleuren plaatselijk sterker terug te laten komen. Dit helpt in de gangen ook voor de oriëntatie en geeft tegelijkertijd een hedendaagse vertaling van de klassieke kleuren.

Uitgesproken kleurenvlakken, de tinten gebaseerd op historisch onderzoek, botsen in de stijlkamers met oorspronkelijke lambrisering en ornamenten. Gangen zijn ter plaatse van nieuwe doorgangen naar het atrium gemarkeerd met historische okertinten en de vormgeving van meters hoge nieuwe elementen in het atrium refereert losjes aan de neorenaissance binnen gevel. Al deze verwijzingen roepen vragen op. Waarom die kleur, die vorm? Waarom daar? Zo kennen mensen het gebouw weer betekenis toe.

Clifford Chance – Droogbak, Amsterdam. Beeld Bram Vreugdenil

Tijdloze kwaliteit. Wij hebben met de renovatie een verouderd gebouw nieuw leven ingeblazen. Zorgvuldige en doordachte details, met minimale impact op het monumentale interieur, waren de sleutel om een maximaal effect te bereiken en de voorbode voor te zijn van een nieuwe toekomst voor dit historische gebouw. Het combineren van onderzoek en gedurfde kleurtoepassingen, zorgt bij “de Droogbak” voor een écht duurzaam en toekomstbestendig ontwerp.

ontwerp proces kleurvlakken. Fotografie: Bram Vreugdenhil
ontwerp proces kleurvlakken. Fotografie: Bram Vreugdenhil
ontwerp proces kleurvlakken. Fotografie: Bram Vreugdenhil