ARC22: Frederiksplein 1, Amsterdam - Office Winhov

In de binnenstad van Amsterdam is in 1967 een voormalige verzekeringsbank gebouwd welke bestaat uit twee karakteristieke bouwdelen naar ontwerp van Arthur Staal. Na jaren van achterstallige onderhoud en ad hoc aanpassingen is dit 'moderne monument' toe aan een grondige renovatie en verduurzaming van het gebouw in samenhang met een nieuw interieur ontwerp voor de nieuwe eigenaar/gebruiker.

Toelichting Office Winhov | Beeld Office Winhov

De integrale transformatie versterkt het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw. De structuur van het gebouw en het centrale trappenhuis zijn overblijfselen van het oorspronkelijke interieur. Secundaire kantoorfuncties zijn centraal geclusterd zodat er een variëteit aan open werkruimtes ontstaat passend bij de organisatie van de gebruiker. De nieuwe wanden zijn vormgegeven als houten paneelwanden, geïnspireerd op de houten systeemwanden uit de jaren 1960, net als de armaturen en het meubilair.

Frederiksplein 1, Winhov. Beeld Max Hart Nibbrig.
Beeld Max Hart Nibbrig.

Het interieurontwerp start bij de bestaande bouwstructuur, gevelopbouw en het installatie-concept. Het ritme van de paneelwanden en plaatsing van de werkplekken volgen de constructie en gevelstructuur. Er is een slim installatie-concept bedacht om verlaagde plafonds te voorkomen en om te gaan met de beperkte verdiepingshoogte. Ook de verlichting met uplighters draagt hier bijvoorbeeld aan bij. Veel interieur-elementen zijn op maat gemaakt in samenwerking met lokale (NL) bedrijven.

Klimaattechniek (inblaasroosters en klimaatplafonds) en verlichting zijn mee ontworpen. Alle houten wanden, deuren en kasten zijn als een geheel en zonder zichtbare bevestiging gerealiseerd. Het gekozen materiaalpallet start bij het natuursteen dat nog aanwezig was in het gebouw. Naast de eikenhouten wanden zijn daar zorgvuldige verschillende materialen en kleuren bij gekozen om tot een rustig en comfortabel eigentijds interieurontwerp te komen.

Door middel van verschillende ingrepen wordt het gebouw weer toekomstbestendig gemaakt. De bestaande gevel is aan de binnenzijde geïsoleerd en voorzien van geïntegreerde zonwering. Zowel het dak op de vijfde verdieping als het dak van bestaande binnentuin zijn voorzien van een sedum dak, en dragen bij aan een prettig leefklimaat in de binnenstad. Het resultaat is een gemoderniseerd, duurzaam kantoorgebouw met niet-modieus interieur passend bij een karakteristiek gebouw in het hart van de stad.

Frederiksplein 1, Winhov. Beeld Max Hart Nibbrig.
Beeld Max Hart Nibbrig.

In een serie werkgroepen is samen met de gebruikers het gebruik en indeling tot stand gekomen. Op de bovenste verdieping van het gebouw is het gemeenschappelijke bedrijfsrestaurant ondergebracht, waarbij de nadruk op lokaal en gezond eten ligt. De kelder is voorzien in collectieve kleedruimtes en douches, om zo de gebruiker te stimuleren met de fiets te komen. De in hoogte verstelbare bureaus zijn gepositioneerd aan verdiepingshoge kozijnen, om zo maximaal van het daglicht te profiteren.

Het meubilair en de verlichting van kantoor zijn zorgvuldig ontworpen met de ambitie om de sfeer van de jaren 1960 te versterken binnen een eigentijdse werkomgeving. Het losse meubilair verrijkt het interieur met een warm kleurenpallet en afgeronde vormen in de geest van ontwerpers als Verner Panton. Textielontwerpster Edith van Berkel heeft op maat gemaakte tapijten voor het publieke vergadercentrum ontworpen.

Lees meer over

Redactie de Architect

Redactie de Architect

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.