ARC22: Sinfonia, Leidsche Rijn Centrum Oost, Utrecht - Marlies Rohmer Architecture & Urbanism / DOK Architecten

DOK en MR A&U geven samen gestalte aan de gevarieerde ensembles met herenhuizen en appartementen gebouwtjes. De bouwblokken zijn opgebouwd uit reeksen van verschillende, apart herkenbare panden en pandjes die 'schouder-aan-schouder' in de rooilijn zijn geplaatst: eenlingen, tweelingen, drielingen. Balkons, loggia's en erkers zijn onderdeel van de architectuur en dragen bij aan het gevarieerde beeld. De gebouwen worden bekroond met set backs en verschillende dakvormen.

Toelichting Marlies Rohmer Architecture & Urbanism | Beeld Arjen Schmitz / Walter Frisart Fotowerk

Split/level woningen, brede ondiepe loftachtige woningen. Alle woningen hebben een hoge / flexibele begane grond (4.5m) met een markante dubbelhoge entree en de mogelijkheid tot een werkruimte aan huis.

(Fiets)parkeerplaatsen zijn op eigen terrein opgelost middels een halfverdiepte parkeeroplossing met dubbelgebruik van het dek met tuinen, waardoor ook een interessante split-level in de woning ontstaat.

Beeld Walter Frisart Fotowerk

Waar vroeger man-uren goedkoop waren en materiaal duur is dat nu precies andersom. Met minder tijdrovende prefab beton- baksteentechniek hebben we uitstulpende plantenbakken en erkers in de gevels verwerkt, architraven gemaakt die bijdragen aan het gevarieerde beeld. Alle gebouwen zijn in verschillende nuances geelbruine/roodbruine steen uitgevoerd in meerdere formaten, tinten en metselwerkverbanden met een hoge plint van natuursteen waardoor de samenhang van het geheel geborgd wordt.

De details zijn door de architectenbureaus geëngineerd en in samenwerking met de betonfabriek STB en Aberson in Duitsland doorontwikkeld. Met prefab is het goed mogelijk om krommingen te maken en rijke metselwerk tableaus met extreem brede voegen, bij metselwerk i.h.w. zouden de stenen gaan ‘drijven’, nu niet.

De bouwblokken zijn opgebouwd uit reeksen van tectonische en plastische verschillende, apart herkenbare panden en pandjes die ‘schouder-aan-schouder’ in de rooilijn zijn geplaatst: eenlingen, tweelingen, drielingen. Balkons, loggia’s en erkers zijn onderdeel van de architectuur en dragen bij aan het gevarieerde beeld. De gebouwen worden bekroond met set backs en verschillende dakvormen. Sommige gevels zijn voorzien van golvende plantenbakken boven de entrees.

Beeld Arjen Schmitz

In Sinfonia zijn de inmiddels vanzelfsprekende toepassingen zoals PV panelen, triple beglazing, kierdichting, gebalanceerde ventilatiesystemen met WTW en goede isolatie geïmplementeerd. De woningen zijn gasloos, energieneutraal en rijk en mooi verouderend gedetailleerd. De 4,5 meter hoge begane grond maakt wonen en werken mogelijk. De verdiepingen zijn flexibel in te delen. Met flinke grondpakketten zijn groene tuinen gerealiseerd met een gezamenlijke ecologische zone en eetbare tuin.

 • 200550-Technische-uitwerking_08-02-2021-4

  Download
 • 200550-Technische-uitwerking_08-02-2021-6

  Download
 • Details

  Download
 • Dokarchitecten-LRC-Oost-I7-Sinfonia-2-geveldetails-SELECTIE-1

  Download
 • Dok-architecten-tekeningen-Sinfonia-2-1

  Download
 • Plattegronden-en-Doorsnedes

  Download
 • Prefab-Elementen

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.