ARC22: Uitbreiding en renovatie tandartspraktijk, Bavel - havermans:hielkema architecten

De in een voormalig bankgebouw te Bavel gevestigde Tandartspraktijk heeft een uitbreiding van 2 naar 4 behandelkamers in combinatie met een nieuwe onderzoeks- en personeelsruimte ondergaan, waarbij ook het bestaande pand intern is gerenoveerd. De uitbreiding is gevonden aan de achterzijde van het pand middels een 3-tal glazen volumes die qua positie en hoogte van elkaar verschillen. Vanuit de nieuwe transparante gevels ontstaat een directe relatie met de tuin.

Toelichting havermans:hielkema architecten | Beeld Rene de Wit

Bij het ontwerp van de uitbreiding is gezocht naar maximale transparantie en vrijheid binnen de stikte regelgeving van het vergunningsvrij bouwen. In de bestaande achtergevel zat al een meandering waarmee, in combinatie met het inbrengen van hoogteverschillen, de gevel is gaan leven met een vertanding die ook de privacy in de behandelkamers waarborgt.

Beeld Rene de Wit

Door de ambitie van de opdrachtgever en de positieve grondhouding over het ontwerp bij alle overige betrokken partijen is het traject vanaf ideevorming tot aan de eindoplevering in een integrale samenwerking tussen alle disciplines verlopen.

Vanuit de wens voor maximale transparantie is gezocht naar maximale integratie van hoofddraagconstructie, een minimaal dakpakket in aansluiting op de gevel en slanke kozijnprofilering. Deze componenten zijn vervolgens maximaal geclusterd om visuele ‘ruis’ te voorkomen.

In nauw contact met de constructeur, (hoofd)aannemer en kozijnleverancier is vanuit de ontwerpfilosofie een detaillering van de buitengevel gerealiseerd die bij iedere ontmoeting tussen glas en bouwkundige context is geregisseerd.

De grote glasplaten die vrijwel naadloos in elkaar overlopen door de ontwikkelde detaillering zorgen in combinatie met de minimale dakrand samen voor een gevelvertanding en diversiteit in bouwhoogten wat resulteert in een speels ensemble aan het bestaande gebouwvolume dat zich opent naar zijn omgeving.

Beeld Rene de Wit

Naast het feit dat het gedateerde oorspronkelijke bouwvolume samen met de uitbreiding op installatietechnisch nivo weer topfit is en voldoet aan de tegenwoordige kwaliteitseisen, heeft het gebouw ook op bouwtechnische en gebruiksaspecten een forse interne opwaardering ondergaan waarmee het gebruik weer toekomstbestendig is.

De tandartspraktijk is ooit als bankgebouw gemaakt. Hierdoor was het gebouw vooral intern gericht met (te) weinig daglicht en was er vanuit de behandelkamers geen aansluiting met de omgeving. Door de renovatie en uitbreiding heeft het gebouwvolume zich getransformeerd naar een meer open en transparante tandartspraktijk.

Tandartspraktijk Bavel Beeld Rene de Wit
Tandartspraktijk Bavel Beeld Rene de Wit
Tandartspraktijk Bavel Beeld Rene de Wit
Tandartspraktijk Bavel Beeld Rene de Wit
Tandartspraktijk Bavel Beeld Rene de Wit
Tandartspraktijk Bavel Beeld Rene de Wit