ARC22: Dentista, Amsterdam - i29

De tandartspraktijk in het centrum van Amsterdam ontworpen door i29 combineert een rustgevende natuurlijke omgeving met medische professionaliteit. Twee aangrenzende voormalige winkelruimtes en een nieuwe uitbouw zijn samengevoegd en volledig getransformeerd tot een medische praktijk met 8 behandelkamers rondom een nieuwe aangelegde binnentuin.

Toelichting i29 | Beeld Ewout Huibers

Scherpe lijnen en helder wit verwijzen praktisch en intuïtief naar medische professionaliteit. Hout, overvloedig groen en een open lay-out zorgen dat bezoeker zich op zijn gemak voelt. Een centrale binnentuin, daklichten en glas voorzien alle behandelkamers van natuurlijk licht en geven voeding aan zowel planten als mensen. Groen is de rode draad; beplanting geeft privacy aan wachtende cliënten langs de straatzijde en de groene receptie kleurzone scheidt de wachtruimte van de behandelkamers.

Dentista, Amsterdam, i29. Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers

Zowel het architectonisch ontwerp als de merkidentiteit zijn ontwikkeld door i29, om een eenduidige en heldere tone of voice te creëren voor deze eerste locatie van de Dentista tandartsketen. Het interieur is verweven met de identiteit, en tot in de kleinste details uitgewerkt.

Onze ontwerpstrategie was om een professionele medische omgeving met een frisse wellness-ervaring samen te brengen zodat patiënten zich comfortabel en op hun gemak voelen. Natuurlijk hout en overvloedig gebruik van groen in combinatie met goed schoon te houden naadloze gietvloeren en Corian werkmeubels.

Met minimale middelen een maximaal effect behalen is onderdeel van een duurzame ontwerpstrategie. Het overvloedig daglicht is op geen enkele manier te evenaren door kunstlicht. In het interieur zijn natuurlijke materialen, een bio-based vloer en herbruikbare glazen wanden toegepast.

Dentista, Amsterdam, i29. Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers

Dentista wil een praktijk zijn voor iedereen die serieus is over zijn gezondheid. Enerzijds moet de inrichting van een medische (tandarts) ruimte voldoen aan alle hygiene voorschriften en specifieke apparatuur. Anderzijds hebben wij met het ontwerp voor Dentista ‘gezondheid’ in een breder perspectief proberen te plaatsen dan alleen de medische context.

Lees meer over

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.