de Architect
de Architect

ARC22: Canal House, Amsterdam - i29

Studio i29 verbouwde een verwaarloosd 17e eeuws grachtenpand tot een lichte woning met verassende zichtlijnen en ruimte voor ontdekking. Het huis is gelegen aan de grachten bij Amstelveld, oorspronkelijk gebouwd in 1675. In de loop der jaren was het huis vrijwel vervallen tot een ruïne, de renovatie nam meer dan 2 jaar in beslag en werd uitgevoerd in samenwerking met een team van specialisten.

Toelichting i29 | Beeld Ewout Huibers

Studio i29 verbouwde een verwaarloosd 17e eeuws grachtenpand tot een lichte woning met verassende zichtlijnen en ruimte voor ontdekking. Het huis is gelegen aan de grachten bij Amstelveld, oorspronkelijk gebouwd in 1675. In de loop der jaren was het huis vrijwel vervallen tot een ruïne, de renovatie nam meer dan 2 jaar in beslag en werd uitgevoerd in samenwerking met een team van specialisten.

Canal House, Amsterdam, i29. Beeld Ewout Huiber
Beeld Ewout Huibers

Uitgangspunt voor de renovatie was het maximaliseren van de ruimtelijkheid binnen de beperkte afmetingen van het beschermde monumentale casco. Nieuwe functies (badkamers, keuken guest-room) zijn door middel van kleur gedefinieerd maar door het gebruik van (gekleurd) glas blijft het monument volledig zichtbaar en ontstaan nieuwe perspectieven. Originele details worden op verschillende manieren blootgelegd of ingekapseld in kleur. Als een antiek juwelenkistje met ambachtelijke inhoud.

Alle nieuwe en duidelijk ontworpen ingrepen zijn naadloos geïntegreerd in dit 17e eeuwse gebouw met traditionele gevel en beschermd casco zodat hedendaags comfort ontstaat binnen maatgevende monumentale kaders. Funderingsherstel bood de mogelijkheid tot het verdiepen van het souterrain en de keuze van een witte betonvloer in het relatief donkere middengebied.
Een monument klaar voor de volgende eeuw.

Canal House, Amsterdam, i29. Beeld Ewout Huiber
Beeld Ewout Huibers

Hedendaagse materialen worden door middel van hoogwaardige ambachtelijke toepassingen op een hoger niveau getild. Een glazen volume met groene betonvloer biedt toegang tot mini gastenverblijf. De woonkeuken is visueel verbonden met de hoger liggende opkamer en studeerkamer via een grijze eiken portaal dat trap, wand en raam omkadert. De wanden van de sanitaire ruimte zijn uitgevoerd in doorkijk spiegel waardoor vanuit de douche direct zicht is op de gracht.

Het 17e eeuwse pand is weer volledig klaargemaakt voor een nieuwe generatie; qua constructie, uitstraling, klimaat en functionaliteit. Het verlengen van de levensduur en optimalisatie van de bestaande omgeving met behoud van originele kwaliteiten is een duurzame oplossing. Praktisch zijn alle maatregelen tot optimalisatie van de isolatie van wanden en glas getroffen binnen de monumentale kaders.

Canal House, Amsterdam, i29. Beeld Ewout Huiber
Beeld Ewout Huibers

De opdrachtgevers (een gezin van drie) zijn zelf professioneel werkzaam in de design industrie. De voorliefde voor goed functionerende, slimme, verassende en soms onverwachte oplossingen heeft dit project zeker naar een hoger plan getild.

Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers
Beeld Ewout Huibers