ARC22: Woonhuis van Hoof, Den Hout - Studio Architectuur MAKEN

Onze opdrachtgevers wilden een geweldig huis bouwen waar ze duurzaam kunnen wonen én op een leuke manier oud kunnen worden. Die ambities waren hoog. Aan de ene kant wilden zij een energetisch huis, aan de andere kant moest daar ook een binnenzwembad in. De kavel ligt aan de rand van het dorp. Je hebt vrij zicht maar er loopt ook een weg langs. Je wilt een huis dat een relatie aangaat met het landschap maar aan de andere kant wil je een beslotenheid creëren die voor privacy zorgt.

Toelichting Studio Architectuur MAKEN

De woonwensen van de opdrachtgevers resulteerden in het idee van een patiovilla. De belangrijkste ruimtes liggen in het ontwerp bewust rondom de patio. Bijvoorbeeld de woonkeuken die parallel ligt aan de lange zijde van de binnentuin. Zo ontstaat er zowel een relatie met de patiotuin als met de tuin die om het huis heen ligt. De vertrekken zijn zo geschakeerd dat je een rondgang kunt maken door de woning en vele doorkijkjes en lange zichtlijnen tussen de verschillende woonruimtes creëert.

Beeld Studio ArchitectuurMAKEN

Al vroeg in het ontwerpproces hebben we met het ontwerpteam bij elkaar gezeten en zijn we heel open geweest over het doel wat we wilde bereiken voor deze woning. Zo zijn we aan de slag gegaan waarbij de opdrachtgever, constructeur, aannemer, installateur en de leveranciers actief mee hebben gedacht om tot in het detail het gewenste eindresultaat te behalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kozijndetail achter de waterslag of het bevestigen van de natuurstenen banden uit Frankrijk.

De Brabantse architectuur heeft een bepaalde soberheid over zich. Die wilden we in dit project behouden. De buitenkant van het gebouw moest heel massief voelen en geborgenheid bieden terwijl de patiozijde zich opent naar de woning. Daarnaast willen we een bepaalde tijdloosheid terugzien in onze ontwerpen. Dat is soms de kunst van het weglaten. Abstractie, tijdloosheid en verbinding met de locatie gaan een wisselwerking aan met elkaar.

Beeld Studio ArchitectuurMAKEN

We zijn op zoek gegaan naar de abstractie in de materialisering. Dit vormde het beeld van de sculpturale massieve woning met strakke banden die zijn verbonden door metselwerk. De zoektocht naar het juiste materiaal leidde de opdrachtgevers tijdens hun vakantie naar een steengroeve met natuursteen die ze wilde gebruiken voor de gevelbanden. Met de mogelijkheden van het materiaal en door intensief contact met leveranciers hebben we met de details het beoogde beeld kunnen maken.

Aan de buitenzijde zijn de verzonken kozijnen opvallend. Zowel het kozijn als de zonwering is weggewerkt achter de gevel. Het is ons gelukt om het onderdetail uit te voeren met een natuurstenen dorpel ervoor en aan de bovenzijde is de negge afgewerkt met verlijmd natuursteen. Het draaiende deel zit verdekt in het kozijn. Bovendien kan er een hoge isolatiewaarde gehaald worden. Het kozijn is nagenoeg onzichtbaar maar toch is het beeldbepalend in het massieve abstracte volume.

Het uitgangspunt hierin was een energieneutrale woning. Ondanks de grote energiebehoefte van het binnenzwembad wordt de woning door het gebruik van hoogwaardige kozijnen, isolatiemateriaal, witte dakbedekking, duurzame installaties en door de grote hoeveelheid pv panelen volledig in energiebehoefte voorzien. Daarnaast is er rondom de woning een wilderige tuin aangelegd met wadi om op natuurlijke wijze het hemelwater geleidelijk op eigen terrein te laten infiltreren.

De leefkwaliteit in de woning wordt verhoogd door bijzondere ruimtes met houten zichtwerk plafonds en veel daglicht. De woonkamer zit bijvoorbeeld op de hoek met een groot raam van 5 meter waardoor je uitkijkt op het landschap. Doordat de ruimte dubbel zo hoog is, stap je een indrukwekkende kamer binnen.

  • 220616_StAM_inzending_ARC22_VanHoof_projectdocumentatie

    Download
  • 220616_StAM_inzending_ARC22_VanHoof_tekeningen-detail-set

    Download

Lees meer over

Redactie de Architect

Redactie de Architect

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.