ARC22: Volare & Bomboloni's, Amsterdam - Studio Modijefsky

Volare en Bomboloni's is een Italiaanse trattoria in Amsterdam West. In de weekenden transformeert de voorzijde van de ruimte tot een bar, onder de naam Bomboloni's. Maar onafhankelijk van het moment in de week roept het interieur van Studio Modijefksy herinneringen van Italiaanse zomers op, dankzij de zachte kleuren en ruwe oppervlaktes, bogen, patio's, en sensuele 'swagger' in combinatie met doortaste eenvoud. Binnenkomen bij Volare voelt alsof je direct getransporteerd wordt naar Italië.

Toelichting Studio Modijefsky (vertaald vanuit het Engels) | Beeld Maarten Willemstein

Studio Modijefsky is gevraagd om een voorstel te maken voor een nieuwe merkidentiteit, een nieuw concept voor het interieur en een grafische identiteit voor een Italiaanse trattoria. Het merk krijgt de naam 'Volare'; een all-day trattoria om te komen genieten van een lunch, een lange namiddag of avond door te brengen, dinerend met vrienden en genietend van drankjes, espresso's, gelato, live muziek en misschien zelfs een film. Deze moderne trattoria geeft een knipoog naar het verleden, en brengt een gevoel van nostalgie met zich mee. Het concept is easy-going, maar voelt tegelijk jong en nieuw aan.

Volare, Amsterdam, Studio Modijefksi. Beeld Maarten Willemstein
Beeld Maarten Willemstein

Rustige, delicate tinten openen de deuren naar een informeel maar verfijnde coctailbar, waar het mogelijk is om van een aperitief te genieten met een selectie aan hapjes. De structuur van de bar volgt de lijnen van de open keuken, en de vorm is een contrast tegen de lijn van de perimeter. Door alle niet-dragende delen te verwijderen en de bakstenen muren te behouden word het interieur één geheel, waar het vroeger in tweeën verdeeld was. Het weghalen van de extra volumes creëert een beter overzicht en zichtlijnen.

De gouden tijd van de Amalfi kust in de jaren 60 is elegant opgeroepen via originele en tijdloze elementen, zoals keramische tegels, kalkpleister, ruwe texturen, gestreepte patronen, katoenen stoffen, recessen en houten details gemixt met Italiaans marmer. De gehele ruimte is omheind door houten kasten, verlicht door Italiaanse cocktailflessen die een verschillende sfeer creëren afhankelijk van de kleur van de drank en stand van de zon.

Volare, Amsterdam, Studio Modijefksi. Beeld Maarten Willemstein
Beeld Maarten Willemstein

In het restaurant werden verschillende bestaande banken hergebruikt, en voor een groot deel vintage meubels toegepast. De studio werkte samen met Maverick en interieurbouwer The Set Company.

Muren en kolommen combineren tot hoge tafels, ideaal voor gasten die een borrel komen doen. Een enkele stap leid tot de patio, waar losse katoen van het plafond gedrapeerd is in een gelijk ritme. Hier wisselt het streeppatroon af tussen pastelgeel en beige. De laatste, samen met de grafische vormen, geeft de pizzakeuken aan en leid naar de houten wijnkoeler en privé dineerplaatsen.

Het spel van licht en kleur symboliseert Volare's rol als de plaats waar binnen en buiten samen komen. De kalmte en aantrekkelijkheid van het design vormen de perfecte achtergrond voor een totaal Italiaanse zintuigelijke en culinaire ervaring: een moderne trattoria met een knipoog naar het verleden, maar toch de moderne tijd omarmend.

Plattegrond

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.