ARC22: Museum Arnhem - Studio Modijefsky

Studio Modijefksy is opgeroepen om een nieuwe publieke ruimte te ontwerpen in de koepel van het gerenoveerde museum Arnhem. In de koepel is de entree gevestigd, net als de museumwinkel, activiteitenruimte en plaats voor evenementen.

Toelichting Studio Modijefsky (vertaald uit het Engels) | Beeld Maarten Willemstein, Jannes Linders

Alle ruimtes van het Museum Arnhem draaien om de iconische museumkoepel. Om de ruimtes die zich over het grote volume verspreiden met elkaar te verbinden maakte Studio Modijefsky een nieuwe designtaal, geïnspireerd door aspecten van de geschiedenis en toekomst van het gebouw. Haar oorsprong als herensociëteit, en het magische realisme dat te zien is in de actuele museumcollectie.

Museum Anrhem, studio Modijefsky. Beeld Maarten Willemstein
Beeld Maarten Willemstein

Benthem Crouwel Architects transformeerde het gehele gebouw in een goed georganiseerd, bereikbaar en opvallend nieuw museum dat de stad met natuur en kunst verbind. Ze brachten het originele gebouw terug, inclusief de karakteristieke koepel, en creëerden een nieuwe extensie en vleugels voor tentoonstellingen. Samen met de verhuizing van de collectie naar de nieuwe vleugels, wordt het interieur van het monumentale pand tot eigen kunstwerk, dat de waardes van Museum Arnhem passend uitdrukt.

In typische Modijefsky-stijl is de bar een mix van verschillende materialen en vormen: een marmeren blok is geplaatst tegenover de entree; twee torens van verouderd messing en brons staan als bakens die de bezoeker roepen om zich aan een drankje of hapje te eten te helpen. Een marmeren ornament aan de rechter kant van de bar voegt een speels element toe. Verder zijn donker en licht geolied eikenhout toegepast, net als linoleum en witte craquelé tegels.

Museum Anrhem, studio Modijefsky. Beeld Maarten Willemstein
Beeld Maarten Willemstein

Studio Modijefsky creëerde een tijdloos design met ruwe materialen, die over de jaren heen alleen maar mooier worden. Geglazuurde terrazzo tegels op de vloer, Marmer en ornamenten voor de bar en torens van messing en brons. De stoelen in het café zijn van TON, een tijdloos, sterk hout van hoge kwaliteit. De 'New aluminium folding table' is van Piet Hein Eek. Het interieur kwam tot stand in samenwerking met Rotsbouw en Hardeman.

Het café en de museumwinkel zijn geplaatst in de enorme ruimte onder de museumkoepel. Studio Modijefksi omarmde de grote ruimte door zones te creëren voor het café en de winkel, die een circulatie aangeven zonder het originele karakter van de koepel te verstoren. Er zijn geen begrenzingen of obstakels - ieder gebied onderscheid zich door een unieke identiteit en een set aan materialen die aan een ander thema van de museumcollectie gelinkt zijn. De gehele verdieping wordt zo een plek om samen te komen en geïnspireerd te raken.

Museum Arnhem, Studio Modijefski. Beeld Jannes Linders
Beeld Jannes Linders

Alle ruimtelijke elementen relateren aan de monumentale kolommen in de ruimte. Deze zijn het enige deel van de bestaande constructie dat bewaard moest worden, en daarom zijn alle banken, meubels en de bar er omheen gepositioneerd. Om de balans tussen hoogte en licht in de koepel te contrasteren zijn de ruimtelijke elementen donker en 'zwaar' ontworpen. Lage en hoge houten tafels zijn op maat gemaakt met lage bankjes, die met vier van de kolommen verbonden zijn.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.