de Architect
de Architect

ARC22: Jeroen Pit huis, Amsterdam - Concrete

Het Jeroen Pit Huis is een zorgtehuis voor chronisch zieke kinderen en hun families, dat fungeert als een transitiehuis tussen intensive care afdelingen en het thuis van de families. De locatie is dicht bij het AMC. Deze transitiehuizen zijn een nieuw concept in de zorg. De kinderen ontvangen er alle nodige medische hulp, en de steun van hun familie in een huiselijke sfeer.

Toelichting Concrete (vertaald vanuit het Engels) | Beeld Wouter van der Sar

Tijdens het eerste overleg met het Jeroen Pit Huis team ontving Concrete al de initiële plattegronden en een lange lijst van programma’s en functies die nodig zijn in dit nieuwe medische concept. Voor Concrete was het het eerste zorgproject. Het team begon met het opschonen of abstraheren van de plattegronden, en ze keken naar de blanco ruimtes met het hoofddoel van het Jeroen Pit Huis in het achterhoofd, om alle medische benodigdheden van een ziekenhuis te faciliteren in een huiselijke omgeving.

Jeroen Pit Huis, Amsterdam, Concrete. Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar

Dit perspectief hielp het team om een hart te plaatsen in het midden van de plattegrond. Het hart representeert een thuis, het leven, connectie en samen wonen en leven. De sociale ruimtes zijn in het hart geplaatst; een gedeelde keuken, woonkamer, speelkamer, de giraf, fysio ruimte, ‘snug’ kamer, en gespreksruimtes. De meest relevante sociale ruimtes zijn geplaatst bij de grootste ramen en dicht bij het terras.

De meer functionele ruimtes zoals een boh keuken, opslag en afvalhok zijn geplaatst in de minder aantrekkelijke delen van het gebouw. De technische ruimtes en kantoren van dokters en verpleegkundigen liggen vlakbij de entreeruimte, met slimme openingen en ramen voor noodgevallen. De meer intieme ruimtes, zoals de keuken en speelkamer, contrasteren door lage plafonds met de meer open ruimtes van dubbele hoogte, waar de bezoekers het gehele gebouw kunnen ervaren.

Jeroen Pit Huis, Amsterdam, Concrete. Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar

Het Jeroen Pit Huis zorgt voor een duurzame transitie voor gezinnen maar is natuurlijk ook in zijn energieverbruik duurzaam. Het gebouw is volledig gasloos zijn en voorzien van zonnepanelen. Er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte door het toepassen van een gesloten Warmte-Koude-Opslagsysteem (WKO-bron). Het warm-tapwater uit de kraan en douche een aparte warmtepomp beschikbaar, die het water naar een hoge temperatuur brengt.

In het gebouw zitten acht appartementen, ontworpen als een eigen huisje rondom een functionele vraag. De deur is een zware ‘huis’ deur, wat het gevoel geeft dat je een echt huisje in loopt. De slaapkamer voor de patiënt is het dichtste bij de uitgang van het appartement, zodat zorg kan worden verleend zonder de ouders wakker te maken. Grote schuifdeuren maken het makkelijk om het bed van de patiënt uit het appartement of naar andere ruimtes te rijden, en creëert een visuele connectie tussen de patiënten en ouders.

De appartementen zijn niet alleen rondom functionaliteit ontworpen, maar ook om de ouders mogelijkheid te geven te leren hoe ze zelf medische handelingen kunnen doen, wanneer het kind terug naar huis gaat. Het Jeroen Pit Huis bied 24/7 medische ondersteuning en focust op het onderwijzen van ouders in medische hulpmiddelen zodat ze thuis zelf voor hun kind kunnen zorgen.

Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar
Beeld Wouter van der Sar