ARC22: Kantoor Bruneel, Antwerpen - PUUR interieurarchitecten

De twee partners van Bruneel advocaten kwamen naar PUUR voor de inrichting van hun nieuw aangekochte pand in de Museumstraat op het populaire Zuid te Antwerpen (B). Het authentieke pand op de 2de verdieping heeft een oppervlakte van 400m². Het nieuwe advocatenkantoor werd bij voorkeur opgedeeld in een bezoekersgedeelte en een privater werkgedeelte. Bijkomende wens was om geen statig advocatenkantoor te ontwerpen, maar een toegankelijk kantoor waar iedereen zich welkom voelt.

Toelichting PUUR interieurarchitecten| Beeld Jeroen Verrecht

Het terugbrengen van de authenticiteit van het voormalige pakhuis was de eerste stap in het ontwerp. Door zowel de baksteenwanden, kolommen, balken, als de nieuwe wanden te kaleien ontstond een totaalatmosfeer die verwijst naar de origine van het pand. Zoals een curator in een kunstgalerie zijn alle toevoegingen bedacht als op zichzelf staande elementen in de ruimte zoals het los meubilair, maatwerk en de verlichting. De ruimte is ingedeeld in twee zones, de bezoekerszone en de eigen werkzone.

Kantoor Bruneel, Antwerpen, PUUR. Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht

Het verlichtingsconcept is volledig op maat bedacht (samen met Koen Van Guyze, lichtontwerper). De tubevormige pendel boven de balie is daarvan het mooiste voorbeeld. Een plexikoker met LED in verwerkt, is omwikkeld met artisanaal papier, als verwijzing naar het advocatenberoep. Ringen in gepatineerd brons, houden het papier bijeen, en vormen ook de ophanging van het armatuur. De overige lichtarmaturen zijn zeer verscheiden van aard: handgeblazen bollen, keramiek, ruw aluminium en blauw staal.

De keuze voor het “kaleien” van de bakstenen was de start van het concept voor de materialisatie van de ruimte. Door alle onderdelen van de ruimte met deze techniek te behandelen ontstond een authentieke sfeer. De gewelven van het plafond zijn behandeld met een akoestische spuitpleister. De selectief in de ruimte geplaatste maatwerkstukken zijn allemaal op een andere manier gematerialiseerd. Gepatineerd brons als bekleding voor de balie, geborsteld RVS voor keuken en blauwstaal voor de bar.

Kantoor Bruneel, Antwerpen, PUUR. Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht

Door de sfeer van het originele pakhuis als uitgangspunt te nemen, zijn er geen extra plafonds en bekleding van de buitenwanden uitgevoerd. De ruimte is zo leeg mogelijk gehouden, wat een duurzame keuze is. De zoektocht naar vintage meubilair als het “nieuwe” meubilair van het kantoor was langdurig, maar heeft wel een dubbel resultaat: de verzameling vintage meubilair in het kantoor is echt een eyecatcher én is ongelooflijk duurzaam, door dit meubilair een vierde of vijfde leven te geven.

De vraag om een bezoekerszone en een privatieve werkzone te creëren, geeft rust bij de advocaten, die kwalitatief hun cliënten kunnen ontvangen én op andere momenten geconcentreerd kunnen werken. Hiermee zijn 2 belangrijke wensen vervuld. Door de vergaderruimtes én kantoren aan de ramen te voorzien, worden de ruimtes waar het meest wordt verbleven, het beste bediend met daglicht. De grote houten tafel in de gemeenschappelijke ruimte van de kantoren, vormt een warm en sociaal element.

Kantoor Bruneel, Antwerpen, PUUR. Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht

Het interieur van advocatenkantoor Bruneel kan een voorbeeld zijn voor het inrichten van een kantoorruimte in een authentiek pand. Het interieur toont hoe een oud gebouw gerespecteerd kan worden én hoe een kantoorruimte warm en informeel kan zijn, waar de mens centraal staat. Zoals een curator een tentoonstelling inricht zijn de keuzes van het meubilair en verlichting verschillend voor elke ruimte. Dit maakt de algemene beleving van de kantoorruimte verscheiden en houdt de beleving boeiend.

Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht
Beeld PUUR interieurarchitecten
Beeld PUUR interieurarchitecten
Beeld PUUR interieurarchitecten
Beeld PUUR interieurarchitecten
Beeld PUUR interieurarchitecten
Beeld PUUR interieurarchitecten
Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht
Beeld Jeroen Verrecht
Beeld PUUR interieurarchitecten
Beeld PUUR interieurarchitecten
Beeld PUUR interieurarchitecten
Beeld Jeroen Verrecht