ARC22: House Be - a2o architecten

House Be beslaat als project niet enkel de feitelijke woning maar ook een uitgestrekte parkachtige tuin. Er is sprake van een Gesamtkunstwerk waarbij de wisselwerking tussen landschap en woning centraal staat.

Toelichting a2o architecten | Beeld Stijn Bollaert

Het gebouw is resultaat van een zoektocht naar hedendaags wonen. Het is een ontspannen woning in de traditie van de mid-20e-eeuwse Californische woonexperimenten van Richard Neutra.

House Be, België, a2o. Beeld Stijn Bollaert
Beeld Stijn Bollaert

De woning toont zich naar de tuin met een ritmische gevel, die contrasteert met de glooiing en frivoliteit van de tuin. Hierin refereert het aan het Romantische motief om in de schilderkunst een gevoelige spanning te scheppen tussen een subliem, natuurlijk landschap en de humanistische klassieke orde.

De materiaaluitwerking is uitgegaan van het zichtbeton dat resulteert uit de architecturale structuur. Bij dit zichtbeton werden stapsgewijs passende materialen gezocht. Daarnaast voldoet de woning aan de hoogste standaarden qua duurzaamheid.

House Be, België, a2o. Beeld Stijn Bollaert
Beeld Stijn Bollaert

De woning is een spel van het uitleggen van spannende routes en vloeiende ruimtes in een ritmische structuur met een duidelijke oriëntatie. De routes hebben als centrale stam een as doorheen de woning waarlangs de leefruimtes zijn geordend.

De woonbeleving ontwikkelt zich over drie bouwlagen: kelder, begane grond en verdieping. Dit wordt op verrassende wijze duidelijk gemaakt in een patio met een Japanse tuin, die als geheel een verticale as haaks op de horizontale as van de routing staat. Deze patio vormt daardoor een intieme tegenhanger van het uitgestrekte tuinlandschap.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.