ARC22: Nieuwe Nor, Heerlen - diederendirrix architectuur & stedenbouw

In verband met de behoefte aan een grotere zaal wilde poppodium NIEUWE NOR in Heerlen uitbreiden naar het naastgelegen Kegelpaleis en Studio 54. De doelstelling was om de bestaande zaalcapaciteit van 350 bezoekers met een tweede zaal op te hogen naar in totaal ca. 1100 bezoekers. Daarbij was van belang om de uitbreiding goed in te passen in de bestaande stedenbouwkundige situatie en om een flexibel, toekomstbestendig gebouw te realiseren dat voldoet aan de BENG-norm (bijna energieneutraal).

Toelichting diederendirrix architectuur & stedenbouw | Beeld Mitchell van Eijk

De nieuwe hoofdentree verbindt niet alleen de oud- en nieuwbouw met elkaar, maar regisseert ook de heldere routing door het gebouw naar beide zalen en het café. Het gebouw is zodanig ingericht dat bezoekers op vanzelfsprekende wijze hun weg door het gebouw kunnen vinden. De concertzaal is gebouwd als een betonnen doos met spouw en hieromheen weer een betonnen constructie. Dit om geluidoverlast te voorkomen voor de woningen die zich in de nabijheid van het poppodium bevinden.

Ontwerpen en bouwen doen we samen, met gebruikers, met opdrachtgevers, met ontwerppartners. Een open proces samen met Ingenieursbureau Van de Laar, Bremen Bouwadvies en Exaedes bouwrealisten genereerde energie om een gezamenlijk verhaal te maken. Nieuwe technologie zorgde voor een soepel verloop. Als architect stonden we niet als presentator voor een groep, maar zaten we aan tafel als teamgenoot van alle actoren in het ontwerp- en bouwproces.

Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk

Aan het bestaande bakstenen gebouw is een stoere, transparante uitbreiding toegevoegd met een robuuste, no-nonsense uitstraling. Deze stoerheid wordt versterkt door het gebruik van robuuste materialen, waaronder beton, staal, rubber en hout, voor de buitengevel, maar ook in de afwerking van de zalen. Deze materialisering geeft het poppodium een krachtig gezicht, passend bij het ongepolijste imago van popmuziek en refererend aan het industriële verleden van Heerlen.

De Nieuwe Nor heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. De meest bijzondere toepassing is het gebruik van ‘Mijnwater’ voor het verwarmen en koelen van het pand. Hierbij komt geen CO2 vrij en is er geen hinderlijk geluidsproductie. Dit is een innovatief circulair energienetwerk. Mijnwater benut ook restwarmte uit de omgeving en zorgt bij minder vraag dat restenergie in daarvoor bestaande, ondergrondse gangen of energiecentrales met buffervaten wordt opgeslagen.

Door de grote kozijnen in de buitengevel wordt de levendigheid in het gebouw zichtbaar, en omgekeerd is er van binnenuit zicht op de omgeving. Dit, samen met de transparantie van de hoofdentree, maakt dat het gebouw maximaal contact legt met zijn omgeving. De publieke functie wordt versterkt door het café op de hoek van het pand dat ook functioneert als buurtcafé. In combinatie met het poppodium, dat vooral ’s avonds bezoekers trekt, ontstaat op deze locatie een levendige plek in de stad.

Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk
Nieuwe Nor. Beeld Mitchell van Eijk